menu

Condities - Thomas Heerma van Voss (2020)

mijn stem
4,12 (16)
16 stemmen

Nederlands
Psychologisch

454 pagina's
Eerste druk: Das Mag, Amsterdam (Nederland)

Vincent Pek is een 32-jarige schrijver met twee verhalenbundels over het personage Gregor op zijn naam. Het werken aan zijn derde boek wordt belemmerd door de chronische ziekte die hem meer en meer in haar greep krijgt. Een werkend medicijn lijkt niet voorhanden. Zijn uitgever denkt hem goed te kunnen helpen; hij suggereert Pek diens eigen leed te verwerken in zijn nieuwe boek. Pek leeft op tijdens het schrijven, maar de publicatie brengt niet alleen positieve aandacht met zich mee.

zoeken in:
4,0
De boeken van Thomas Heerma van Voss kenmerken zich door een gevoel van onvermijdelijkheid. Iets dat niet alleen in de personages zit, maar ook in de taal - nauwkeurig en toch heel natuurlijk - die de verhalen vanzelfsprekend voortstuwt. In Condities is dat niet anders.

Vincent Pek is een man van bescheiden ambities, een schrijver die van de pen kan leven en samenwoont met zijn vriendin. Toch is er genoeg mis; met zijn schrijven, met zijn relatie. Dat leidt tot twee interessante spanningsvelden: enerzijds het kiezen tussen vlakke verhalen die hem nooit uit de marges van de literatuur zullen trekken, en het schrijven van een autobiografisch gedragen verhaal (een genre dat Pek veracht) dat volgens zijn uitgever ongetwijfeld tot succes zal leiden. Anderzijds is Peks leven ontwricht door zijn ziekte, wat uiteraard zijn weerslag heeft op zijn relatie, maar gaandeweg het boek zeker niet de enige factor blijkt. Zo gaat Condities meer over de omgang met een chronische ziekte dan om de ziekte zelf, waarbij niet alleen wordt onderzocht hoe een ziekte een mens kan veranderen, maar ook hoe bepaalde karaktertrekken er juist door worden gevoed.

Condities is als geheel niet te zwaarmoedig, doordat het steeds gemankeerdere heden wordt afgewisseld met het hoopvolle verleden, en enkele kleurrijke personages voor ontspanning zorgen. Een sterk boek.

avatar van HankMoody
Ik heb de derde persoon gelezen van Thomas Heerma van Voss en dat was best een goed boek en smaakt ook wel naar meer maar het was zeker ook niet heel verslavend moet ik zeggen. Van Voss is wel een goed schrijver en hij is behoorlijk productief maar in zijn algemeenheid hoor je nooit iets van hem of zijn boeken. Hij zit nooit aan een talkshowtafel of iets dergelijks. Weet iemand waarom dat zo is? Waarom hoor ik wel meerdere keren iets over het seksdagboek van Heleen van Royen. Heel modern boek van een moderne vrouw maar hoor ik nooit iets van van Voss die toch wel probeert om boeiende boeken te schrijven. Het is lang geleden dat ik de derde persoon heb gelezen maar dat boek ging toch wel over eenzaamheid. Iets wat iedereen ervaart op zijn eigen manier. Zou het komen door het onderwerp? Is Thomas misschien heel saai in het echte leven? Kiest hij er zelf voor om niet in de publiciteit te komen? Is het allemaal gewoon puur geluk of je wel of niet bekend wordt? Ik vraag me dit altijd af. Niet zozeer puur voor Thomas maar in zijn algemeenheid. Waarom wordt de een vaker gevraagd dan de ander? Want het heeft direct invloed op verkoop. Je kan het risico niet nemen om de mysterieuze schrijver te zijn die niet de spotlicht opzoekt. Iemand die hier een antwoord op heeft? Misschien is er geen antwoord op hierop en valt het allemaal onder geluk. De een heeft meer geluk dan de ander en dat is het.

avatar van Abubakari
Combi van de juiste reten likken en op tv goed overkomen. Als je het lamme kringetje BN'ers ziet wat doorlopend en tot vervelens toe overal aan mogen schuiven zijn dat er schijnbaar niet zo veel want het zijn wel erg vaak dezelfde ijdeltuiten die hun mediageilheid mogen komen bevredigen. Daarnaast worden schrijvers vaak gezien als niet mediageniek, vandaar dat DWDD vooral aandacht besteed aan boeken met hun boekenpanel. Tenzij een vriendje weer eens een boek heeft geschreven. Of Peter R De Vries.

avatar van eRCee
Maar laten we eerlijk zijn, is het zo interessant om een schrijver over een nieuw boek te horen/zien praten op tv?

avatar van HankMoody
Ik bedoel hiermee ook wel dat publiciteit en verkoop met boeken met elkaar samenhangt. Datgene wat gepresenteerd wordt, verkoopt ook. Het lijkt er wel op dat Brusselmans en Grunberg wel vaak op tv komen en die boeken verkopen dan ook. Dat is wel een soort wisselwerking. Maar zodoende kun je als nieuwe schrijver ook vrij weinig kansen maken als je niet al een gevestigde naam bent of een seksslaaf wordt van de incestueuze, corrupte talkshows.

avatar van HankMoody
eRCee schreef:
Maar laten we eerlijk zijn, is het zo interessant om een schrijver over een nieuw boek te horen/zien praten op tv?


Dat kan je bij alles wel zeggen natuurlijk wat op tv komt...

avatar van eRCee
Mijn indruk is dat je als Nederlandse schrijver behoorlijk veel kans krijgt op media-aandacht. Misschien niet altijd in DWDD (hoewel je natuurlijk bij de selectie van boek van de maand kan zitten), maar daar is het televisie-format nu eenmaal ook niet erg geschikt voor en daarnaast is het pluggen van nieuwe producten (want daar komt het dan wel op neer) doorgaans niet zo interessant, of het nu Grunberg is of Heerma van Voss.

4,5
En in dit boek stuit ik zowaar op een rolletje voor BoekMeter! (Met speciale vermelding voor slowgaze.) Is dat een primeur of speelt dit forum in andere boeken al een rol?

avatar van mjk87
Volgens mij had hij moviemeter al wel eens genoemd, in die verhalenbundel van hem.

avatar van thomzi50
Dat klinkt alweer enthousiast, mjk87. In die verhalenbundel van hem komt 'Filmmeter' voor, als ik het me goed herinner.

avatar van mjk87
thomzi50 schreef:
Dat klinkt alweer enthousiast, mjk87. In die verhalenbundel van hem komt 'Filmmeter' voor, als ik het me goed herinner.


Ja, ik zat het even terug te kijken daarna. Had in m’n review ook dat genoemd. Ik schrik er eerder van dat dat al 6 jaar terug.

Dit boek lijkt me, gezien de plot, overigens typisch zo’n werk zoals zoveel hedendaagse Nederlandse literatuur (iemand ook met een ziektebeeld) waar ik een bloedhekel aan heb. Deze sla ik maar over

4,5
Over die verhouding tussen Condities en andere Nederlandse literatuur schreef De Volkskrant dit weekend een interessant stuk (waar ik het mee eens ben): Privacy settings - volkskrant.nl

avatar van slowgaze
trevisor schreef:
En in dit boek stuit ik zowaar op een rolletje voor BoekMeter! (Met speciale vermelding voor slowgaze.) Is dat een primeur of speelt dit forum in andere boeken al een rol?

Voor dhr. Slowgaze is het in elk geval een primeur.

mjk87 schreef:
Volgens mij had hij moviemeter al wel eens genoemd, in die verhalenbundel van hem.

En vergeet ook niet de belangrijke rol die MusicMeter speelt in een van de mooiste essays in Plaatsvervangers.

4,5
Wat een ontzettend mooi boek. Ik ben al langer een bewonderaar van het werk van Thomas Heerma van Voss, maar met ‘Condities’ heeft hij zichzelf overtroffen. Dit hoofdpersonage staat wat meer open voor de wereld dan eerdere Heerma van Voss-personages, wat ik fijn vond, en gelukkig niet ten koste gaat van de beklemmende, dwingende sfeer en toon.
Bij het te beschrijven van ‘Condities’ liggen de clichés een beetje op de loer – ook omdat het fraaie personage de uitgever (wat een onuitstaanbaar type!) die zelf steeds van stal haalt. Sowieso knap, die mengeling van ernstige (ziekte)beschrijvingen met de lagen over schrijven zelf, die echt iets toevoegen. ‘Condities’ is behalve een roman over ziekte óók een roman over hoe je een verhaal kunt of moet vertellen, via welk perspectief, en hoe je je als kunstenaar moet verhouden tot je eigen pijn en privésores, en vervolgens tot de publieke ruimte.
Het lijkt al met al zo’n Russisch poppetje, schrijver met chronische aandoening schrijft over schrijver met aandoening, die schrijft over aandoening. En toch wordt er geen suf spelletje met de lezer gespeeld. Het allerbeste vond ik de beschrijvingen van de chronische ziekte, de impact, de schaamte, het moeilijke contact, en tussendoor steeds Peks eigen reflecties: wat die Crohn met zijn zelfbeeld doet (van ‘Vincent’ naar ‘Pek’), hoe het zijn dagelijks leven beïnvloedt (de medicijnen, het eten, de onvoorspelbaarheid van de pijn), het effect op zijn schrijverschap (iets om op te kapitaliseren of niet), op zijn liefdesleven (wat doet zo’n levenslustige vrouw met zo’n wisselvallige man, in zijn eigen idee) En wat hij als drijfveer aanvoert, dat schrijven over ziekte hem controle verleent die hij in dagelijks leven niet heeft, dat ontroerde me zeer.
Toen ik ‘Tonio’ las dacht ik halverwege: zo moet het dus voelen om een kind te hebben verloren. Bij ‘Condities’ dacht ik: dus zo is het om als chronisch patiënt door het leven te gaan.

avatar van handsome_devil
4,0
Knap boek. Ik houd enorm van metaverhalen (in tegenstelling tot Akyol ) dus een verhaal van een schrijver met ziekte over een schrijver met ziekte over iemand met ziekte sprak me meteen aan. Wordt wat mij betreft ook heel goed gedaan met soms een fijne ironische ondertoon. Maar voor mij zat de grote kracht van dit boek hem in de rake beschrijvingen van het ongemak dat Pek ervaart in sociale situaties. Zo vond ik het etentje bij zijn schoonouders echt fantastisch beschreven, maar ook de keer dat Pek en Jana elkaar terugzien kwam ontzettend sterk over. Verder ben ik het compleet met mijn voorganger eens dat heel invoelbaar gemaakt wordt hoe het is om te leven met een chronische ziekte. Op het laatst zat ik toch best wel met een knoop in mijn maag te lezen en had ik echt enorm met Pek te doen. Ja, dit gaat wel een van mijn favorieten van 2020 worden.

avatar van Theunis
4,0
Een chronische ziekte verandert je leven. Misschien verandert het niet eens zozeer de persoon die je diep van binnen bent, maar werpt het alleen de schijnwerpers op een aantal karaktereigenschappen die afhankelijk van de ziekte in meer of mindere mate naar voren komen. Als Vincent Pek, hoofdpersoon in Condities, de diagnose ziekte van Crohn heeft zet het zijn leven op de kop. Hoeveel impact een dergelijke ziekte op iemands leven kan hebben is pas te begrijpen door het zelf te ondergaan en wordt invoelbaar door het lezen van dit boek. Af en toe onsmakelijk rauwe poepverhalen die me af en toe deden afvragen waarom ik tijdens mijn lunch of een avondlijke snack eigenlijk door bleef lezen.

Behalve het beschrijven van de ziekte springt ook de vierdimensionale vertelling eruit. De schrijver schrijft over een schrijver die zoekt naar succes na zijn jaren geleden verschenen laatste werken. De zieke schrijver die, na aansporing van de uitgever, besluit om zijn ziektebeelden realistisch in een nieuwe roman te beschrijven. De schrijver die recensies van het uitgegeven boek opzoekt op websites als Boekmeter. Het geeft een geslaagde, dubbele lading aan het boek.

Thomas Heerma van Voss heeft een mooi boek geschreven. Een boek dat ik maar niet weg kon leggen. Laat ik het hierbij laten voordat ik ook ooit in één van zijn boeken opduik.

5,0
Heel sterk! Vond vooral de opbouw mooi. Een wurgkoord dat alsmaar strakker om je nek komt te zitten.

avatar van psyche
psyche (crew)
HankMoody schreef:

Hij zit nooit aan een talkshowtafel of iets dergelijks. Weet iemand waarom dat zo is?

eRCee schreef:
Maar laten we eerlijk zijn, is het zo interessant om een schrijver over een nieuw boek te horen/zien praten op tv?


Ik volg Thomas Heerma van Voss al vanaf zijn debuut De Allestafel.
Eerlijk gezegd is het voor mij als lezer niet zo belangrijk of een gewaardeerd auteur, en dat is THvV voor mij zeer zeker, kennelijk minder bij Beau of Jinek of wie dan ook aan tafel zit. Evenmin wil ik een gooi doen naar oorzaken, temeer omdat ik minimaal naar dit soort programma’s kijk.
Mij interesseert vooral wat hij schrijft en eventuele artikelen of nominaties. Zoals een nominatie voor de Biesheuvelprijs voor zijn verhalenbundel De derde persoon. Zijn essaybundel Plaatsvervangers was genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs.
Dat hij ook nog eens voor De Groene Amsterdammer schrijft lijkt me eveneens van betekenis ... zegt deze user uit Maassluis ...

avatar van ZAP!
HankMoody schreef:
...Maar zodoende kun je als nieuwe schrijver ook vrij weinig kansen maken als je niet al een gevestigde naam bent of een seksslaaf wordt van de incestueuze, corrupte talkshows.
Hier geven Thomas en broer Daan hun mening o.a. over de rol van de media: DPG Media Privacy Gate - trouw.nl; 'Een schrijver op tv verliest een deel van zijn gezag' .

avatar van eRCee
Mja, ik weet niet of dit allemaal hier moet, maar volgens mij moet een schrijver in praatprogramma's niet over z'n eigen recente werk gaan praten. Dat is pluggen en als je gaat pluggen dan ben je een verkoper geworden, geen kunstenaar. Als schrijver kan je wel komen praten over andermans werk. Dan hou je ook automatisch gezag. Verder zouden er veel vaker vertalers of hoogleraren in een taal(gebied) of literatuurwetenschappers uitgenodigd moeten worden om over een schrijver of het oeuvre van een schrijver (of desnoods een boek) te praten op televisie.

avatar van thomzi50
Maar dat laatste gebeurt, helaas, zeer zelden en gaat vermoedelijk nog minder gebeuren in de toekomst. Daarnaast kun je je afvragen of het pr se erg is dat een schrijver eventjes een verkoper is en geen kunstenaar, toch?

avatar van eRCee
Het is op zich niet erg, behalve dan dat 'het boek' het zoveelste entertainment-itempje geworden is, maar dan moet je ook niet raar opkijken dat je je gezag kwijt bent. En interessante televisie levert het vrijwel nooit op, of je moet een handige Harry als Herman Brusselmans zijn.

Dat boekenprogramma van Van Dis als DWDD-subitem vond ik overigens wel sterk. Daar lag de focus ook niet op een recent uitgekomen boek maar op de schrijver en diens oeuvre. Met een interviewer die kennis van zaken heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:47 uur

geplaatst: vandaag om 09:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.