menu

Over Normaliteit en Andere Afwijkingen - Paul Verhaeghe (2019)

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

112 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Zodra er een 'verwarde man' in het nieuws opduikt staat er een leger aan journalisten en deskundigen klaar om hem psychologisch te duiden. Maar gaat het de tv-psychologen en -psychiaters eigenlijk om de verwarde, of om de 'gewone' man? Waar komt de angst voor het abnormale en irrationele vandaan? Vrezen we de ander, of maakt het ons onzeker over hoe normaal we zelf eigenlijk zijn? In 'Geschiedenis van de waanzin' (1961) wijst de Franse filosoof Michel Foucault de zeventiende en achttiende eeuw aan als het begin van de systematische bestudering van de waanzin. Het denken over de mens werd een denken in termen van redelijkheid versus psychiatrische ziektes. Paul Verhaeghe meent dat we ons niet gek moeten laten maken door deze pathologiserende trend en herschrijft onze geschiedenis van de waanzin.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Over het ontstaan en de ontwikkeling van de psychiatrie had ik al het nodige gelezen in 'De Eenzaamheid van de Waanzin' van Ranne Hovius, dat ik net iets toegankelijker vond en voor de fanatieke lezer ook stukken interessanter met al die boeiende verwijzingen naar romans. Iets minder sappig dus, maar dit is dan ook een ander soort boek, een essay waarin Verhaeghe pleit voor een andere aanpak van de psychiatrie die volgens hem teveel overeenkomt met de zeventiende-eeuwse benadering van afwijkend gedrag; diagnoses die op sociale normen berusten, behandelmethodes die nog altijd disciplinerend werken.. Na het essay volgt nog een fragment uit 'Geschiedenis van de Waanzin in de Zeventiende en Achttiende Eeuw' van Michel Foucault.
Ik ben het volledig met Verhaeghe eens over de obsessie van de mens met arbeid, de heilzame werking ervan en de plicht om te werken die gebaseerd is op een moreel-religieuze overtuiging; luiheid is een van de zeven hoofdzonden. Tegenwoordig draait alles om werk: we zijn wat we doen. Ik werk, dus ik ben. Verder heeft Verhaeghe het nog over het leggen van de schuld bij patiënten door goedbedoelende hulpverleners; stoornissen worden veroorzaakt door keuzes van de patiënt zelf of zijn het gevolg van een verkeerde levensstijl. Foucault stelde al dat de psychiatrie al vanaf haar ontstaan een morele positie inneemt, met de arts als autoriteit die de patiënt moet terechtwijzen.
Nog een bizar weetje: in 1949 werd de Nobelprijs geneeskunde toegekend aan de Portugees Egas Moniz, de uitvinder van de lobotomie. Wordt nu overigens gezien als een ernstige vergissing.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:17 uur

geplaatst: vandaag om 07:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.