menu

The Yiddish Policemen's Union - Michael Chabon (2007)

Alternatieve titel: De Jiddische Politiebond

mijn stem
3,62 (16)
16 stemmen

Engels
Thriller

415 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

"De Jiddische politiebond" speelt zich af in het fictieve 'Alyeska', een nieuwe gemeenschap van voornamelijk Joden uit het oude Europa. Na zestig jaar telt de bevolking er vijf miljoen zielen; Jiddisch is er de voertaal. Orthodox-joodse bendes schuimen de straten van de stad Sitka af, waar inspecteur Meyer Landsman op het lijk stuit van een heroïnejunk annex schaakprotegé. Al snel leidt deze moord naar de charismatische rabbi Gold, aanvoerder van een sekte die er maffiose praktijken op na houdt. Maar achter de sekte duikt een nog veel dreigender schaduw op... Ondanks de bezwaren van zijn partner Berko is Meyer vastbesloten om de waarheid rond de intrigerende moord boven water te halen. Zelfs als dat betekent dat hij zijn badge moet inleveren en zich de woede op de hals haalt van het hoofd van de afdeling Moordzaken: zijn ex-vrouw Bina.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
2,0
Mwah... verhaal is wel aardig, maar ik houd niet van de 'opgeblazen' manier van schrijven. Heel veel uitwijden, bijvoeglijke naamwoorden om iets te beschrijven doet me teveel aan bladvulling denken. Als ik "Rabbijn Heskel Sjpilman is een mismaakte berg, een reusachtige ingezakte pudding, een huis uit een stripverhaal met de ramen dicht en een lekkende gootsteenkraan" lees, dan heb ik al wel een aardig beeld van rabbijn Sjpilman... daar heb ik niet nog 11 van dit soort zinnen nodig, maar die volgen wel .

Ik heb me door dit boek heen gezwoegd, omdat ik het nu eenmaal bijna niet over mijn hart kan verkrijgen om een eenmaal begonnen boek weer weg te leggen. Na zo'n pagina of 300 stoorde de schrijfwijze me wat minder, maar bekoren kon het me nimmer. Ik heb nog een boek van Chabon liggen, maar het zal lang duren voordat ik me daaraan ga wagen, ben ik bang.

avatar van Prowisorio
2,0
Boek heeft de Hugo Award gewonnen. Zie Boeken > Nieuws > Literaire prijzen

Gaat verfilmd worden door de Coens: http://www.imdb.com/title/tt1185835/

4,5
Jammer Prowisorio!

Ik heb het boek in Engeland gekocht, niet wetende dat het een Hard-boiled Detective (vergelijkbaar met The Big Sleep en dergelijke was). Gelukkig maar, want dan had ik dit boek waarschijnlijk laten liggen en was ik een fantastisch verhaal misgelopen.

Ik heb nog niet zoveel van dit type romans gelezen, maar tot nu toe vond ik het helemaal niets (vergelijkbaar met de reactie van Prowisorio). Deze keer was ik wel helemaal verkocht.

Wat kan Chabon schrijven zeg!

Het grote verschil is dat de figuren in The Big Sleep voor mij absoluut niet tot leven komen, terwijl de personages hier (ook al zijn het karikaturen) leven uit alle letters laten stromen, alsof ze van het papier afstappen.

Tel daarbij op een briljant en tegelijkertijd huiveringwekkend verhaal en je hebt voor mij een 4,5* (bijna 5)

3,5
Na Wonderboys was dit de tweede roman die ik Van Chabon heb gelezen. Af en toe is het even doorbijten, wat taai vanwege de vele uitweidingen en metaforen die bij Chabon's stijl horen, Somns zijn die beeldspraken ook weer bijzonder geestig, maar het zijn er wel erg veel.
Net als Wonderboys weet hij echter pakkende hilarische stuaties te verzinnen. Het heeft iets van een stripverhaal waarin de helden kunnen neerstorten, in elkaar gemept worden of gemarteld, maar och steeds weer opstaan om verder te gaan met hun avontuur.
Voor mensen die vinden dat een verhaal een hoog waarschijnlijkheidsgehalte moet hebben lijkt het me daarom beter om Chabon links te laten liggen. Maar als je mee gaat in de dolle dwaze belevenissen van Landsman, Bina en de anderen valt er veel te genieten. Alleen toch jammer dat het Chabon niet lukt wat minder barok en wat scherper te schrijven.

1,5
Van Chabon las ik eerder Kavalier & Clay, dat magistraal begon maar daarna serieus wegdeemsterde. Helaas beviel de Jiddische Politiebond me nog een pak minder. Het wordt de nietsvermoedende lezer daarbij al vanaf het begin bijzonder lastig gemaakt, doordat Chabon meent zijn roman te moeten larderen met Jiddische termen. Dit leest erg ongemakkelijk, hoewel ook dit (Prowisorio noemt het ook al) na een paar honderd pagina's uiteindelijk wel gaat wennen.

Dan het verhaal. Tja. Een larger than life detective-story met serieuze staaltjes suspend your disbelief waarin de cynische rechercheur Landsman een moord op een arme sloeber slash junk moet lossen. De setting (Alaska dat in een alternatieve geschiedenis na WO II aan de Joodse bevolking in bruikleen is gegeven) is zondermeer interessant, de familiaire verwikkelingen (we krijgen onder andere te maken met de half-broer en ex-vrouw van onze anti-held) vond ik echter maar onnodig, en afleidend van de zaak an sich. Ook had Chabon veel meer met de schaak-achtergrond mogen doen, de 'ontknoping' viel in dat opzicht ook tegen.

Nee, niet mijn schrijver.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:17 uur

geplaatst: vandaag om 12:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.