menu

Visión de los Vencidos: Relaciones Indígenas de la Conquista - Miguel León Portilla en Angel María Garibay Kintana (1959)

mijn stem
geen stemmen

Spaans
Historisch

236 pagina's
Eerste druk: Universidad Nacional Autónoma de México, Mexico-Stad (Mexico)

‘Visie van de Verslagenen: Inheemse Relaties van de Verovering’ vult bij eerste verschijning in 1959 een leemte in, omdat tot op dat moment de geschiedenis van de belegering en verovering van de Azteekse stad Tenochtitlan, of de geschiedenis van de Azteken zelf, werd beschreven zoals gezien door de ogen van de Spaanse veroveraars. Het boek is deels gebaseerd op het werk in Nahuatl-taal van kroniekschrijvers uit de Azteekse steden Tenochtitlán, Tlatelolco, Tetzcoco, Chalco en Tlaxcala en op andere volledig inheemse bronnen. Teksten zijn daarbij voor vertaling niet alleen verzameld, maar ook hersteld. Aan de orde komen de hoogtepunten van de Azteekse cultuur, de eerste contacten met de Spaanse indringers, allianties zoals die door die indringers met bijvoorbeeld het volk der Tlaxcaltecas zijn gesmeed, het daarop volgende verraad, belegeringen en slachtingen. Verder zijn in het boek een aantal klaagzangen opgenomen van de vernietigde beschaving en brieven, die vanuit de inheemsen en hun gemeenschappen naar de Spaanse koning zijn gezonden en beschrijven aan welke kwellingen en vernederingen zij zijn onderworpen. Het werk getuigt niet alleen van de vitaliteit van de mondelinge tradities van de oorspronkelijke bevolking, maar levert ook een essentieel onderdeel van vooral de Mexicaanse geschiedenis in Zuid-Amerika doordat deze wordt aangevuld met de stemmen van inheemse volken.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek is in het Engels uitgebracht als 'The Broken Spears: The Aztec Account of the Conquest of Mexico'.

Zowel het Spaanse origineel uit 1959, als de eerste Engelse vertaling uit 1962 zijn in volgende herdrukken een aantal malen herzien.

avatar van eRCee
Weet je of het ergens verkrijgbaar is? (in het Engels)

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De zoekterm 'the broken spears' levert al een aantal resultaten op internet op; zowel tweedehands als nieuw (de herziene editie uit 2007 is nog verkrijgbaar). Prijzen variëren nogal: van ergens tussen de € 4 à € 20 of zelfs meer.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:24 uur

geplaatst: vandaag om 15:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.