menu

Europa in Woelig Water - Rob Heirbaut en Hendrik Vos (2019)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Politiek

286 pagina's
Eerste druk: Davidsfonds, -Leuven (België)

De Europese Unie is machtig geworden. We reizen zonder grenscontroles, betalen met de euro en op allerlei vlakken hebben Europese regels een impact op ons leven. Maar er zijn ook domeinen waarop de Unie schijnbaar machteloos is. Tijdens de eurocrisis leek het einde van de muntunie nabij. Het blijft lastig om met één stem te spreken als er wat gebeurt in de wereld. Bij belastingontwijking op grote schaal, de terreurdreiging, het vluchtelingenvraagstuk… schiet de Unie amper uit de startblokken. Lidstaten kunnen de uitdagingen niet alleen de baas, maar komen moeilijk tot een gezamenlijke aanpak. Europa ploetert van crisis naar crisis. Elegant is dat niet, effectief wellicht evenmin. Toch valt de Unie niet uit elkaar. Rob Heirbaut en Hendrik Vos bekijken hoe Europa met noodsituaties omgaat en hoe de leiders zich van top naar top slepen. Het stokt en het rommelt en het hapert, maar de integratie valt niet stil. Wat is de lijm die de lidstaten aan de onderhandelingstafel houdt? Waar gaat dit naartoe? En hoe zit het met de Britten, die voor brexit kozen en de Unie verlaten? Dit boek biedt een verrassende blik in de Europese keuken, waar het er levendiger en spannender aan toegaat dan ooit voorheen.

zoeken in:
avatar van Rainbow
3,5
Zeer toegankelijk boek geschreven door twee liefhebbers van de EU. Dat is misschien ook wel een minpuntje. Het is nogal weinig kritisch. Om een voorbeeld te geven: veel geld dat de DG's spenderen, bereikt nooit de juiste bestemming.

De euro had ook wat meer aandacht mogen krijgen vind ik persoonlijk al ligt die storm natuurlijk al enige tijd achter ons.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:16 uur

geplaatst: vandaag om 15:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.