menu

Tai-Pan - James Clavell (1966)

mijn stem
4,31 (13)
13 stemmen

Engels
Historisch

590 pagina's
Eerste druk: Atheneum, New York (Verenigde Staten)

De Britten hebben de overwinning behaald in de eerste Opiumoorlog en Hong Kong ingenomen. Alhoewel het eiland grotendeels onbewoond is en onherbergzaam, heeft het een natuurlijke haven, die gebruikt wordt voor de import van waren die verhandeld kunnen worden op het vasteland in China. Dirk Struan and Tyler Brock, vroeger collega's op zee en nu beiden eigenaar van twee zeer grote, handelsmaatschappijen, zijn de kernfiguren in het verhaal. Struan wordt in de roman de Tai-Pan genoemd, de benaming voor het hoofd van de grootste en meest winstgevende onderneming in Azië. Brock, de eigenaar van de nummer twee van de handelsmaatschappijen, probeert Struans onderneming en reputatie te vernietigen in een poging om zich zowel te wreken op Struan en de nieuwe Tai-Pan van de Chinese handel te worden.

zoeken in:
avatar van Silent shadow
Ai, deze heb ik nog staan om te lezen. Helaas nog niet aan toe gekomen (boeken van Clavell doe je lang over), maar binnenkort toch maar eens oppakken.

avatar van Grovonion2
4,0
Silent shadow schreef:
(boeken van Clavell doe je lang over)
Waarom eigenlijk? Want ik had ook zin om eens aan een Clavell te beginnen.

avatar van Silent shadow
Grovonion2 schreef:
(quote)
Waarom eigenlijk? Want ik had ook zin om eens aan een Clavell te beginnen.

Mwa, mischien ligt het aan mij, maar Clavell's boeken zijn lang en uitgebreid. Ik moet er zelf altijd echt wel voor gaan zitten en dan echt goed lezen anders mis je weer wat. Er zijn vaak ook veel personages aanwezig die ieder weer zijn eigen verhaal heeft (vandaar waarschijnlijk dat de boeken altijd zo dik zijn).

Neemt overgings niet weg dat zijn boeken je altijd meeslepen in het verhaal en altijd zeer goed geschreven zijn, vooral Shogun is één van de betere boeken.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Gister heb ik na een paar weken dit geweldige boek afgerond.

rivaliteit, handel, tradities, liefdesperikelen. Aan hoofd van dit alles de "Tai-Pan".
De Tai-Pan waar iedereen respect voor heeft en je nooit weet welke beslissing hij zal nemen.
Dirk Struan is keihard en nietsontziend. wat ook moet om overeind te blijven tussen rivalen, vijanden, rebellen en politieke kopstukken, die zijn imperium omver willen werpen.
Ook maîtresses, (trouwe ) bemanning en bastaardzonen spelen een belangrijke rol.

Heel puur geschreven. Geen opsmuk. De harde, ruwe mannenwereld op het water op de havens in vijandig Hong Kong waar iedereen zijn plaats kent.

Van James Clavell heb ik zijn eveneens geweldige debuut Koning Rat al gelezen en de andere boeken van zijn oeuvre in huis. Ik verheug me al om Shogun te gaan lezen.

avatar van Grovonion2
4,0
Grovonion2 schreef:
(quote)
Waarom eigenlijk? Want ik had ook zin om eens aan een Clavell te beginnen.
Ben er na een klein jaar of 16!!! ook eens eindelijk aan begonnen. Niet deze maar wel Noble House.

avatar van Grovonion2
4,0
en in een ru ook maar deze uitgelezen. Prachtig werkje. Lijkt er wel op dat hij zijn boeken steeds afsluit met een of andere natuur-katastrophe!

Gast
geplaatst: vandaag om 00:28 uur

geplaatst: vandaag om 00:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.