menu

Der Insasse - Sebastian Fitzek (2018)

Alternatieve titel: De Patiƫnt

mijn stem
3,72 (9)
9 stemmen

Duits
Psychologisch / Thriller

384 pagina's
Eerste druk: Droemer, München (Duitsland)

Hij heeft twee kindermoorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen. De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de gedetineerde loopt het onderzoek vast. Drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de wanhopige vader undercover als patiënt in het psychiatrisch gevangenisziekenhuis waar Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest...

zoeken in:
avatar van Shaky
4,0
Mijn kennismaking met Fitzek en met name in de eerste helft van het boek werd ik omver geblazen. Origineel, slim, hard en spannend; Der Insasse heeft het allemaal...
... en toch ben ik na afloop van het boek niet zo razend enthousiast als dat ik tijdens de eerste 175 bladzijdes was. Hoewel het behoorlijk origineel en inventief blijft, had ik zelf gehoopt dat de focus meer zou liggen op Guido, zeker omdat er wel vaak naar 'geteased' wordt. Deze bad guy mag ook wel een bijzonder fijne rol spelen en Fitzek heeft duidelijk zijn best gedaan op het neerzetten van een inhoudelijk sterke psychotische moordenaar. Dat het verhaal omslaat en vooral draait om Till (or should I say 'Patrick') is kundig gedaan, maar niet helemaal waar ik op gehoopt had.

Hoe dan ook; deze thriller steekt sterk in elkaar. 4*

avatar van Abubakari
3,5
In zijn (originele, in thrillervorm geschreven) dankwoord zegt Fitzek het al met enige zelfspot, zijn thrillers zijn wel eens wat vergezocht. Dat had ik ook bij het lezen van dit boek. Het is hartstikke spannend, buitengewoon origineel, de korte hoofdstukken lezen lekker weg, maar het is bij vlagen wel erg ongeloofwaardig hoe het er in de kliniek aan toe gaat en de uiteindelijke ontknoping eigenlijk ook, maar goed, die vond ik dan wel weer mooi bedacht, dus dat neem ik Fitzek dan maar niet kwalijk. Maar de bewegingsvrijheid van Duitslands gevaarlijkste en meest gestoorde psychopaat, dat geloofde ik niet. En dat vond ik toch wel een minpuntje.
Maar verder, zoals gezegd, een prima thriller. Fitzek slaagt er goed in je erg nieuwsgierig te maken naar wat er aan de hand is en speelt -zoals Brusselmans dat zo treffend uitdrukt- regelmatig met uw kloten.

avatar van Insignificance
3,5
Zelfs iemand met de rijkst mogelijke fantasie zou er nog grote problemen mee hebben dat te geloven, aldus het boek. En boeken liegen niet, zoals u weet. Volledig van de pot gerukt als je het mij vraagt. One Flew Over the Cuckoo's Nest geschreven door iemand die een familievoorraad peyote naar binnen heeft geslingerd, zoiets. Een wanhopige vader die zich onder een valse naam in een psychiatrisch gevangenisziekenhuis wringt om de moordenaar van zijn zoontje te confronteren, is al te gek om los te lopen, maar zodra hij eenmaal binnen is gaat het helemaal los.

Het is eigenlijk om je te bescheuren wat hem allemaal overkomt dankzij zijn nieuwe identiteit. Zo geflipt dat het idee van een satire nooit ver weg is. Er trad bij mij gaandeweg wel een soort gewenning op, waardoor het iets van z'n intensiteit en die hilariteit kwijtraakt, maar dan nog heb ik me er vooral kostelijk mee vermaakt. Met grote dank aan Guido Tramnitz, de psychopaat van het stel. Wat een heerlijk verknipt figuur. Eentje die leesbaar lol heeft in zijn sadistische fratsen. Het Coeveusemonster. Popster van de verschrikking. Jaja. Wat mij betreft de grote uitblinker.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:05 uur

geplaatst: vandaag om 20:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.