menu

De Rat van Amsterdam - Pieter Waterdrinker (2020)

mijn stem
3,70 (20)
20 stemmen

Nederlands
Sociaal

528 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

In 'De rat van Amsterdam' vertelt de 42-jarige Ruben Katz vanuit een Nederlandse gevangeniscel over zijn leven. Met vervalste Joodse identiteitspapieren wil het gezin Katz in 1990 de hoofdstad van de Sovjetrepubliek Letland verruilen voor Tel Aviv, maar blijft uiteindelijk hangen in Amsterdam.Terwijl moeder het verdriet om hun in Riga begraven dochter Liza nauwelijks te boven komt en steeds verder wegkwijnt, proberen vader en zoon Katz ieder op hun eigen manier zo snel mogelijk te integreren. Vader Katz begint een instituut voor Duitse taal- en letterkunde, terwijl Ruben Katz na zijn rechtenstudie voor de Nationale Armenloterij gaat werken, een filantropisch rattenbolwerk. Zijn obsessie voor Phaedra, een borderline-achtig meisje en dochter van de puissant rijke loterijbaas, voert Ruben Katz uiteindelijk naar het moderne Rusland, waar hij lid wordt van het ‘Siberisch Front’, een schimmige organisatie van Europeanen die Moskou verkiezen boven Brussel.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
De nieuwe Waterdrinker is een ferm knietje in het kruis van de welgestelden van Nederland - NRC In de nieuwste roman van Pieter Waterdrinker slaat opnieuw de hypocrisiemeter uit. Zijn inktzwarte mensbeeld viert hoogtij als het om de welgestelde elite van Nederland gaat. ****

avatar van superfreak
4,0
Ik heb deze roman toch 4 sterren gegeven, maar had graag gezien dat het +/- 200 bladzijden korter was; ik overdrijf niet! Het ging eigenlijk als een nachtkaarsje uit. Waarom toch van die lange, lange beschrijvingen van het Siberisch Front aan het eind? Waar was dat voor nodig? Totaal niet interessant! Verder vond ik alle beschrijvingen rondom de armenloterij ook wat te uitvoerig. Maar zoals gezegd: toch 4 sterren, want vindt het al met al een bijzonder boek waar ik nog regelmatig aan zal terugdenken. Vooral door de goeie hoofdpersoon.

4,0
Mooi boek, wat mij wel pakte. Hier en daar soms wat te aangedikt en ik sluit mij aan bij superfreak dat dit wel wat korter had gekund. Maar al met al toch erg de moeite waard!


avatar van Pecore
2,0
'Een ferm knietje in het kruis van de welgestelden', staat op de flap van het boek. Nou, eerder een knietje in het kruis van de lezer. Die krijgt namelijk een enorm saaie brok tekst voorgeschoteld, waarin werkelijk niks voor zijn verbeelding wordt overgelaten. Slappe personages, oninteressant plot, veel te dik en stilistisch minder smakelijk dan ik van Waterdrinker gewend ben.

Doorheen het boek komt de beeldspraak waarin de egoïsten die over de rug van anderen uit zijn op financieel gewin ratten zijn, zo'n beetje iedere vijf bladzijden terug. De snorharen, de snuitjes en de staarten zijn werkelijk niet aan te slepen. Veel te voor de hand liggend en op een gegeven moment ronduit storend. Creatieve armoe.

2,5
Ik sluit me aan. Onnodig te lang(dradig) eind een beetje slap

avatar van devel-hunt
3,5
Een goed geschreven verhaal, dat sowieso, maar veel te lang, veel te gedetailleerd, er komt geen eind aan, ik ben al geen supersnelle lezer, maar 5 weken over een boek doen, ik verlies de concentratie. Je kan zomaar bladzijden overslaan terwijl je de draad van het verhaal niet kwijt raakt, teveel info kan een verhaal dood slaan, de swing gaat er uit.
Toch heb ik me vermaakt met het boek, verrassend en origineel geschreven, als het 200 blz minder was geweest was het een erg goed boek geweest.

3,5
Een mooi, rijk verhaal over opgroeien en leven in een vreemde omgeving. Een parodie op de Postcode Loterij, en in die zin ook een sleutelroman. Een mooie, tragische liefdesgeschiedenis. Satire en licht surrealisme.
Net als andere lezers vind ik het wel iets te lang, dat heb ik al snel bij romans van 600 en plus bladzijden. Met name het laatste deel, over het Siberisch Front, is te lang en langdradig. En het voortdurend terugkeren van het ratten-beeld wil uiteindelijk wel wat irriteren.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:33 uur

geplaatst: vandaag om 05:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.