menu

Een Huis in Engeland: Roman van een Kleinzoon - Maarten Asscher (2020)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografisch

256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Slapeloosheid is een hulpeloze en hopeloze toestand, waaruit Maarten Asscher zich tracht te bevrijden door zichzelf ’s nachts terug te brengen naar het vroegere huis van zijn grootouders in Londen. Zodra hij in gedachten door het huis loopt waar hij als kind jaarlijks logeerde, komt het verleden vanzelf tevoorschijn. Behalve de dierbare herinneringen aan de heerlijke zomers die hij daar doorbracht, verschijnen ook onvertelde verhalen over vroeger. Hoe waren zijn grootouders met hun drie kinderen de oorlog doorgekomen, nota bene na een verblijf in Westerbork? En waarom zijn ze ná de oorlog plotseling naar Engeland vertrokken? ’s Nachts zwervend door het dierbare huis en overdag speurend in de overgebleven brieven, dagboeken en officiële stukken, reconstrueert Asscher in 'Een huis in Engeland' het levensverhaal van zijn grootouders.

zoeken in:
5,0
Vorig jaar kocht ik het boek Mijn Poolse huis van Dore van Duivenbode, nam dat mee op vakantie. Prachtig geschreven en zij won de Bob den Uylprijs. Dit jaar kocht ik speciaal voor de vakantie Een huis in Engeland van Maarten Asscher. De Bob den Uylprijs bestaat niet meer en vanwege corona gaat onze vakantie niet door, dus dan maar thuis lezen. Vergelijking maken tussen beide boeken is moeilijk. Dore is eigenares van het huis, dat schrijft gemakkelijker dan Maarten, die alles uit zijn geheugen moet opdiepen. Maarten Asscher lijdt aan slapeloosheid; wanneer hij wakker ligt in zijn bed denkt hij vaak aan het huis waar hij als kind altijd heerlijk sliep. Bij zijn grootouders in Engeland in Kew, een voorstadje van Londen. Het huis wordt minutieus beschreven, maar dat stoort helemaal niet; ik heb de tijd en zijn schrijfstijl ervaar ik als prettig. Oa (waarom geen opa?) is een echte intellectueel, bazig, niet gemakkelijk in de omgang maar Maarten leert veel van hem en houdt, ondanks alles van hem. Oa heeft jaren bij Shell gewerkt. Oma Roosje is een schat van een vrouw. Over hun verblijf in kamp Westerbork wordt niet gesproken. Dat terwijl het een enorme impact heeft gehad op de familie. Maarten komt na een gesprek met zijn tante Judith achter een familiegeheim. Prachtig geschreven ; in de boekenkast staan beide boeken nu naast elkaar. Allebei dikke voldoendes.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:05 uur

geplaatst: vandaag om 09:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.