menu

De Speelgoedman - Heleen van den Hoven (2020)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Thriller

350 pagina's
Eerste druk: De Crime Compagnie, Laren (Nederland)

Na een wortelkanaalbehandeling krijgt Inigo Dubbelman nachtmerries. Zijn leven lijkt te ontsporen, net op het moment dat hij de belangstelling van Fee Kastelijn heeft gewekt, zijn collega bij transportbedrijf Dubbelman Logistiek. Wanneer Fee besluit Inigo van zijn saaiheid te verlossen, leert ze een interessantere man kennen dan ze had verwacht. Maar wat doet hij in de uren die hij naderhand vergeten is? Al snel vragen ze zich allebei af: Wie is Inigo Dubbelman eigenlijk? De vraag gooit hun levens overhoop. Het antwoord is dodelijk.

zoeken in:
avatar van Shaky
3,5
Wie is Inigo Dubbelman eigenlijk?
Een vraag die in de plotomschrijving staat en ook in het boek een aantal keer gesteld wordt. Wat ongelooflijk zonde want daarmee duwt van den Hoven je eigenlijk al met je gedachte naar een mogelijke plottwist. Door zoveel nadruk te leggen op het feit dat hij zo mysterieus is, dat niemand hem echt kent en hij zijn eigen familie ook niet kent, weet je vrij snel hoe het in elkaar steekt. Uiteraard hebben we hier te maken met een tweelingbroer; een uitgemolken concept dat ook hier geen nieuwe en verrassende invulling krijgt.

Jammer, want het karakter Inigo is meer dan interessant in zijn grote huis en zijn potentieel lugubere hobby's onbekende kinderen bellen bij hem aan, hij heeft een geheime kelder waar niemand in mag, en hij maakt en verzamelt speelgoed, ik schrijf 'potentieel' omdat hier helaas niets mee gedaan wordt, het voelt meer als opvulling.

De opbouw van korte hoofdstukjes, dan weer vanuit het perspectief van Inigo en dan weer van Fee, is fijn gedaan en leest gewoon prettig. Het is overigens niet zo dat je eerst de gebeurtenis via Inigo leest en dan via Fee, dat zou gaan vervelen, maar je krijgt delen via de één en andere delen via de ander te lezen. Iets dat uitstekend kan bijdragen aan het thriller-element van het verhaal en dat hier ook geregeld doet (niet altijd, maar wel op belangrijke momenten).

Het plot verloopt verder volgens een vrij standaard stramien en bepaalde zaken komen vaak terug, maar dit zou ook ingenieus verzonnen kunnen zijn gezien de mentale staat waar Inigo zich in bevindt. Die herhaling, die twijfel en die constante zoek naar bevestiging hoort bij het personage.

De Speelgoedman brengt niets nieuws, maar bevat voldoende interessante elementen om te kunnen boeien als thriller. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:56 uur

geplaatst: vandaag om 21:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.