menu

Untouched by Human Hands - Robert Sheckley (1954)

Alternatieve titel: Van Aardse Smetten Vrij

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Sciencefiction

169 pagina's
Eerste druk: Ballantine, New York (Verenigde Staten)

In deze verzamelbundel zijn dertien korte SF-verhalen opgenomen. In het 1e verhaal 'Monsters' zien Cordovir en Hum een ruimteschip op hun planeet landen. Hum probeert met deze mens-dieren met twee staarten te communiceren, maar uiteindelijk voelen beide partijen zich bedreigd en vertrekt het ruimteschip. In het 2e verhaal 'De kosten van levensonderhoud' vraagt Carrin zich af waarom de dikke Miller zelfmoord heeft gepleegd. In deze maatschappij is alles extreem geautomatiseerd, maar daarvoor steken mensen zich in de schulden, tot in de volgende generatie toe. In het 3e verhaal 'Het altaar' is meneer Slater nieuwsgierig als iemand naar de weg vraagt in zijn stadje en hij niet weet waar dat is. Hij dringt later aan om met die ander mee te mogen gaan, maar komt dan voor een altaar te staan, waarvandaan geen weg meer terug is.

zoeken in:
4,0
Een leuke bundel SF-verhalen. Bijna allemaal van uitstekende kwaliteit.

avatar van Shaky
4,0
Na het eerste verhaal vreesde ik er een beetje voor dat ik dit niet heel goed zou gaan vinden. Het begint wat voorspelbaar, de moraal ligt er te dik bovenop en de karakters waren niet heel interessant. Wat een opluchting dat de verhalen eigenlijk alsmaar beter worden.

Sheckley gaat alle kanten op; van filosofie tot komedie en van sociaal drama tot horror. Bijzonder prettig om op deze manier constant een andere smaak te kunnen proeven al blijft de schrijfwijze en opbouw van de auteur zeer constant, op een goede manier.

Ik sluit me aan bij de waardering die Cornelis voor Untouched by Human Hands geeft: 4*.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:25 uur

geplaatst: vandaag om 14:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.