menu

Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies - Jared Diamond (1997)

Alternatieve titel: Zwaarden, Paarden & Ziektekiemen

mijn stem
4,14 (46)
46 stemmen

Engels
Historisch / Wetenschappelijk

480 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton, New York (Verenigde Staten)

In dit boek verklaart Jared Diamond waarom niet de Australische aboriginals, de Mexicaanse indianen of de Afrikaanse nomaden de wereld veroverd hebben. Op toegankelijke wijze toont hij aan dat de geschiedenis voor de verschillende volkeren een verschillende loop genomen heeft als gevolg van geografische, klimatologische en bacteriologische factoren en niet als gevolg van genetische verschillen tussen de volkeren. Volgens Diamond hebben de ontwikkelde delen van de wereld hun positie uiteindelijk niet aan zichzelf, maar aan een speling der natuur te danken.

zoeken in:
avatar van cortez
5,0
Dit vind in persoonlijk een echte must-read voor alle
geïnteresseerden in (wereld)geschiedenis. Het hoofdthema
bevraagt waarom de Spanjaarden, begin 16de eeuw, op een
ongeloofelijk gemakkelijke wijze de Midden-Amerikaanse beschavingen konden onderwerpen. Het gebruikelijke antwoord
ligt deels in de titel. De Spanjaarden konden zich beroepen op
Paarden (cavalerie), zwaarden (staal, geweren, kanonnen) en
vooral ziektekiemen. Dit verklaart volgens Diamond echter veel
te weinig. Immers, waarom geldt dit niet in de andere richting?
Waarom was er geen Amerikaanse kolonisatie drang?
Waarom was er op (Zuid-/Midden-)Ameriaanse bodem geen
noemenswaardig equivalent voor de Spaanse cavalerie en bewapening?
Of waarom vielen de Spanjaarden niet ten prooi aan Amerikaanse ziektes?
Op deze vragen biedt Diamond een antwoord door te kijken naar
gelijkaardige gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Doch veeleer vanuit een positief wetenschappelijke blik, dan vanuit de traditioneel historische kijk. De antwoorden zijn vaak intrigerend en heel bevattelijk!!

4,5
spt
Zeer toegankelijk, verhelderend en informatief. Dit boek is (ondanks de wat ongelukkige vertaling van de titel) beslist een van de beste populair wetenschappelijke werken van het moment. De auteur heeft er - naar mijn mening zeer verdient - de Pulitzer prijs mee gewonnen. Een aanrader voor alle geïnteresseerde mensen, niet alleen de geschiedenisfreaks.

Patran
Ben nu ongeveer halverwege! Geeft tot nu toe een mooi inzicht in de geschiedenis van de mens. Wat ik wel jammer vind is de vele herhalingen die erin voorkomen. Het lijkt wel alsof alles 10x uitgelegd moet worden om pagina's te vullen... beetje jammer! Ik ben toch wel benieuwd welke informatie me nog meer te wachten staat in het boek, dus ga hem zeker uitlezen!

4,5
Ik ben het eens met Patran dat er veel wordt herhaald. Maar daar het boek dusdanig veel informatie bevat zie ik dit niet gelijk als negatief. Wel kan het boek niet als een 'page-turner' worden bestempeld. Ik ben over het algemeen een vrij snelle lezer en academisch geschoold en heb zo'n maand over het (Engelstalige) boek gedaan. Dit omdat er inderdaad veel informatie met de lezer wordt gedeeld.

Voor mij was het boek echt een eye-opener waarbij velerlei dingen die wij nu als vanzelfsprekend beschouwen bevraagd en verklaard worden. Zo benoemt Diamond allerlei trends die elkaar haken om het heden vanuit het verleden te beschrijven. Een aanrader voor iedereen die zich verwondert over de dingen om zich heen.

4,5
Enorm leesbaar en toegankelijk werk van Jared Diamond. Het meest opzienbarende vond ik de ligging van de continenten: alleen Eurazië is een horizontaal continent met relatief weinig natuurlijke barrieres. Zodoende is er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Afrika en Midden-Amerika, weinig klimatologisch verschil en konden planten en diersoorten zich makkelijker staande houden en verspreiden.

De hoofdstukken over taal en gedomesticeerde planten vond ik ietwat langdradig, maar alsnog erg boeiend om te lezen.

Enorme aanrader, ook (of zelfs vooral) voor de wat serieuzere historicus.

avatar van Raskolnikov
4,0
Diamond laat verschillende wetenschappelijke vakgebieden samenkomen om te verklaren waarom de ontwikkeling in sommige regio’s van de wereld sneller verliep dan in andere regio’s. Zo leren we over welke factoren van belang zijn bij de domesticatie van gewassen en van dieren, hoe gemeenschappen van jagers en verzamelaars zich ontwikkelen tot samenlevingen met een vaste standplaats, hoe schrift ontstaat, en zo nog veel meer zaken die een rol spelen bij het verschil in ontwikkeltempo tussen regio’s. En tja, toeval is daarbij ook een niet onbelangrijke factor. Diamond is er heel duidelijk in dat menselijke superioriteit geen enkele rol speelt in dit vraagstuk. We kunnen weliswaar concluderen dat Papoea Nieuw Guinea het minder ver heeft geschopt dan veel Westerse landen, maar de prikkelende stelling die hij poneert is dat je toch niet kunt zeggen dat een inwoner van Papoea Nieuw Guinea minder intelligent is dan een Westerling. Valt wat voor te zeggen. Het is alles bij elkaar een goed doortimmerd betoog dat denk ik goed de ontwikkelingen tot in de pre historie duidt. Minder duidelijk is het waarom pak hem beet Egyptenaren, Grieken en Romeinen elk hun hoogtijdagen hadden, en ook weer ten onder gingen. Daar lijken dit soort factoren als uitleg tekort voor te schieten. Diamond doet wat pogingen te verklaren waarom Spanje op een gegeven moment opkwam, in tegenstelling tot bijvoorbeeld China. Maar hij komt daar in zijn nawoord bij de latere editie al weer op terug.

avatar van mjk87
4,0
Heel boeiend en vaak ook enorm bevredigend. Als lezer had ik steeds vragen naar aanleiding van wat er staat, maar de meeste vragen beantwoordt Diamond al vrij snel. Dat is echt een genot om te lezen, ook omdat dat wel aangeeft dat dit een goed doortimmerd idee is dat Diamond brengt.

Het eerste deel is het beste, rond domesticatie van planten en dieren. Zowel de opbouw als diepgang zijn enorm sterk. Jammer dat dat niveau niet wordt vastgehouden. De rest blijft vaak (niet altijd) boeiend maar is allemaal wat oppervlakkiger. Ook de geschiedenissen van enkele gebieden voelen wat mager aan vaak. Het hoofdstuk over Japan (in de herziene uitgave toegevoegd), ondanks enkele heel aardige dingen, hangt er wat bij.

Het boek is ook zeker niet volledig. Zo wordt geweldig uitgelegd waarom de specifieke dieren in Afrika niet kunnen worden gedomesticeerd, maar waarom uitgerekend al die dieren in dat gebied zitten wordt dan niet uitgelegd. Sommige culturele aspecten komen ook niet naar voren en vooral de vraag waarom Europeanen koloniseerden (en Chinezen niet) komt helemaal niet aan bod. Even kort in het nawoord, maar in het nawoord bij de herziene uitgave wordt dat alweer bijgesteld.

Maar goed, misschien moet ik dit boek als iets beperkter zien en gaat dit enkel erom of niet-ontwikkelde volken dommer zijn zodat ze zich niet konden ontwikkelen of dat er andere zaken speelden en daarbij de vraag hoe sommige volkeren zich wel wisten te ontwikkelen en andere niet. En op dat vlak is dit boek onovertroffen. 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:21 uur

geplaatst: vandaag om 10:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.