menu

Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies - Jared Diamond (1997)

Alternatieve titel: Zwaarden, Paarden & Ziektekiemen

mijn stem
4,15 (46)
46 stemmen

Engels
Historisch / Wetenschappelijk

480 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton, New York (Verenigde Staten)

In dit boek verklaart Jared Diamond waarom niet de Australische aboriginals, de Mexicaanse indianen of de Afrikaanse nomaden de wereld veroverd hebben. Op toegankelijke wijze toont hij aan dat de geschiedenis voor de verschillende volkeren een verschillende loop genomen heeft als gevolg van geografische, klimatologische en bacteriologische factoren en niet als gevolg van genetische verschillen tussen de volkeren. Volgens Diamond hebben de ontwikkelde delen van de wereld hun positie uiteindelijk niet aan zichzelf, maar aan een speling der natuur te danken.

zoeken in:
avatar van cortez
5,0
Dit vind in persoonlijk een echte must-read voor alle
geïnteresseerden in (wereld)geschiedenis. Het hoofdthema
bevraagt waarom de Spanjaarden, begin 16de eeuw, op een
ongeloofelijk gemakkelijke wijze de Midden-Amerikaanse beschavingen konden onderwerpen. Het gebruikelijke antwoord
ligt deels in de titel. De Spanjaarden konden zich beroepen op
Paarden (cavalerie), zwaarden (staal, geweren, kanonnen) en
vooral ziektekiemen. Dit verklaart volgens Diamond echter veel
te weinig. Immers, waarom geldt dit niet in de andere richting?
Waarom was er geen Amerikaanse kolonisatie drang?
Waarom was er op (Zuid-/Midden-)Ameriaanse bodem geen
noemenswaardig equivalent voor de Spaanse cavalerie en bewapening?
Of waarom vielen de Spanjaarden niet ten prooi aan Amerikaanse ziektes?
Op deze vragen biedt Diamond een antwoord door te kijken naar
gelijkaardige gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Doch veeleer vanuit een positief wetenschappelijke blik, dan vanuit de traditioneel historische kijk. De antwoorden zijn vaak intrigerend en heel bevattelijk!!

avatar van Raskolnikov
4,0
Diamond laat verschillende wetenschappelijke vakgebieden samenkomen om te verklaren waarom de ontwikkeling in sommige regio’s van de wereld sneller verliep dan in andere regio’s. Zo leren we over welke factoren van belang zijn bij de domesticatie van gewassen en van dieren, hoe gemeenschappen van jagers en verzamelaars zich ontwikkelen tot samenlevingen met een vaste standplaats, hoe schrift ontstaat, en zo nog veel meer zaken die een rol spelen bij het verschil in ontwikkeltempo tussen regio’s. En tja, toeval is daarbij ook een niet onbelangrijke factor. Diamond is er heel duidelijk in dat menselijke superioriteit geen enkele rol speelt in dit vraagstuk. We kunnen weliswaar concluderen dat Papoea Nieuw Guinea het minder ver heeft geschopt dan veel Westerse landen, maar de prikkelende stelling die hij poneert is dat je toch niet kunt zeggen dat een inwoner van Papoea Nieuw Guinea minder intelligent is dan een Westerling. Valt wat voor te zeggen. Het is alles bij elkaar een goed doortimmerd betoog dat denk ik goed de ontwikkelingen tot in de pre historie duidt. Minder duidelijk is het waarom pak hem beet Egyptenaren, Grieken en Romeinen elk hun hoogtijdagen hadden, en ook weer ten onder gingen. Daar lijken dit soort factoren als uitleg tekort voor te schieten. Diamond doet wat pogingen te verklaren waarom Spanje op een gegeven moment opkwam, in tegenstelling tot bijvoorbeeld China. Maar hij komt daar in zijn nawoord bij de latere editie al weer op terug.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:46 uur

geplaatst: vandaag om 11:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.