menu

Herr und Frau Chaplin. Die Geschichte einer Ehe - Frederick Sands (1977)

Alternatieve titels: Charlie en Oona Chaplin: Een Leven Vol Liefde | Charlie and Oona. The Story of a Marriage

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Duits
Biografie

239 pagina's
Eerste druk: Kindler, München (West-Duitsland)

Weinig mensen weten hoeveel verdriet Char­lie Chaplin tijdens zijn leven heeft gehad. Over die 'onbekende' Charles Spencer Chaplin schrijft Frederick Sands, jarenlang vriend én buurman van de Chaplins. 'Charlie en Oona. Een leven vol liefde' vertelt over het huwelijk van Charlie Chaplin en Oona O'Neill. Hoe een man van vierenvijftig - die reeds drie keer gehuwd was geweest - en een beeldschoon meisje van achttien ver­liefd op elkaar werden, trouwden en acht kinderen kregen! Voor Oona betekende deze verbintenis een breuk met haar vader en het einde van haar eigen filmcarrière.

zoeken in:
avatar van metalfist
3,5
Ik ben zelf nu niet meteen de grootste Charlie Chaplin fan (geef mij maar Harold Lloyd of Buster Keaton wanneer het om komieken uit het oude Hollywood gaat) maar een tijd geleden vond ik dit boek voor anderhalve euro in de Kringloopwinkel. Een boek dat in 1977 - de Nederlandse vertaling dateert uit 1978 - door Frederick Sands (Chaplin's buurman in Zwitserland) werd geschreven en juist doordat het werd geschreven in een tijd dat Chaplin nog leefde, al zou hij uiteindelijk alsnog in 1977 overlijden, geraakte ik geïnteresseerd.

Ik had er verder geen idee wat ik er van moest verwachten, maar Sands levert een interessante biografie af. Hij volgt de ietwat platgetreden paden die dit soort biografieën altijd bewandelen, maar hij is soms een vlieg op de muur en schaamt zich niet om van tijd tot wijlen eens iets negatiefs over zijn buurman te zeggen. Hij heeft het eerst in aparte hoofdstukken over het leven van Oona en dat van Chaplin vooraleer ze elkander leerden kennen (dat van Chaplin is aanzienlijk langer aangezien die toen al 53 jaar was terwijl Oona nog maar 17 jaar was..) om nadien de focus op hun leven samen te leggen. Daarna volgen korte hoofdstukken over de verschillende kinderen, die weliswaar iets te kort door de bocht zijn omdat je over bijvoorbeeld Geraldine Chaplin echt wel veel meer kunt vertellen dan hetgeen Sands nu doet, en naar het einde vooral wat vleierij over hoe de acteur eindelijk de waardering heeft gekregen die hij verdiende. Merkwaardig eigenlijk als je beziet in welke mate hij vandaag (en evengoed toen hij nog leefde) populair is. Ik denk dat veel van zijn tijdsgenoten jaloers zouden zijn.

Maar dat zal dan wel weer typisch Chaplin zijn lijkt me. Absoluut geen makkelijk karakter en dat beseft Sands ook. Ik vraag me wel af in hoeverre de acteur eigenlijk zijn medewerking heeft verleend aan dit boek. Oké, er zitten wel een aantal persoonlijke foto's tussen maar op het einde van zijn leven lijkt Chaplin toch echt niet meer in staat te zijn om nog maar iets te doen zonder dat Oona er aan te pas komt. Misschien heeft zij meegeholpen of is het allemaal uitgebracht zonder medeweten van de Chaplin's? Ik vrees dat we het nooit zullen weten.

Nipte 3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.