menu

Zīzhì Tōngjiàn - Sima Guang, Liu Shu, Liu Ban en Fan Zuyu (1084)

Alternatieve titels: Comprehensive Mirror for Aid in Government | 資治通鑒

mijn stem
geen stemmen

Chinees
Historisch

3770 pagina's
Eerste druk: onbekend, Bianjing (Kaifeng) (China)

In 1065 werd Sima Guang door de toenmalig keizer van China, Yingzong van de Song-dynastie, opgedragen om een universele geschiedenis van China op te schrijven. Het heeft 19 jaar geduurd voordat dit boekwerk klaar was. De 'Zizhi tongjian' beschrijft de geschiedenis van China vanaf het jaar 403 BC tot aan het jaar 959 AD.

zoeken in:
avatar van PQV00
De ‘Zīzhì Tōngjiàn’ legt de geschiedenis van China vast van ongeveer 403 voor de huidige jaartelling, ten tijde van de Strijdende Staten, tot 959, ten tijde van de Vijf Dynastieën, een tijdvak van bijna 1400 jaar, en bevat 294 ‘juan’ (delen, boekrollen) en ongeveer 3 miljoen Chinese karakters. De tekst geeft een chronologische opeenvolging en daarmee wijkt Sima Guang, die bij elke stap in het proces actief betrokken was, vanaf het verzamelen van de gebeurtenissen en data uit vele voorgaande werken tot het samenstellen en publiceren, af van de tot dan toe gebruikelijke Chinese geschiedschrijving zoals die sinds de ’Shiji’ van Sima Qian gebruikelijk was, namelijk onderverdeeld in hoofdstukken die annalen van heersers en biografieën van ambtenaren zijn. Het boek wijzigde het inzicht in geschiedschrijving in China van een biografische stijl naar een chronologische, die beter geschikt is voor analyse en kritiek. De 294 ‘juan’ geven een beeld van 11 historische Chinese perioden en dit werk werd daarmee een van de meest uitgebreide historische meesterwerken in de geschiedenis.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:10 uur

geplaatst: vandaag om 15:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.