menu

Tigers Are Better-Looking - Jean Rhys (1968)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch / Reis

236 pagina's
Eerste druk: André Deutsch, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Deze verhalen van Jean Rhys zijn tot stand gekomen in de jaren '50 van de twintigste eeuw. In korte verhalen worden de levens van diverse vrouwen getoond. Ze zijn doorgaans buitenbeentjes en kunnen zich met moeite staande houden in de wrede wereld om hen heen. Zo'n vrouw is bijvoorbeeld Inez, opgenomen in een Frans ziekenhuis dat volgens strikte Engelse richtlijnen wordt geleid. Op zaal valt weinig solidariteit te bespeuren tussen de patiënten, tegen kleingeestigheid blijkt geen medicijn te bestaan. In 'Al noemen ze 't jazz' staat Selina centraal, die eerst uit haar eigen huis wordt gezet en nadien bonje krijgt met haar nieuwe buren. Ze belandt uiteindelijk in de gevangenis en heeft het vertrouwen in de mensheid praktisch verloren, totdat ze een medegevangene een lied hoort zingen van hoop en moed. De bundeling bevat de volgende verhalen: 'Tot in september, Petronella', 'De dag dat ze de boeken verbrandden', 'Al noemen ze 't jazz', 'Tijgers zijn aantrekkelijker', 'Buiten de machine', 'De Loutus', 'Een degelijk huis', 'Het geluid van de rivier'.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Volgens de Nederlandse uitgave uit 2019 door uitgeverij Orlando (Alle verhalen) horen hier ook nog 'Ik zie, ik zie een vreemdeling' en 'Temps perdi' bij. Van de drie verhalenbundels van Rhys vind ik deze collectie, gepubliceerd kort nadat ze weer in de spotlights kwam na haar obscure jaren op het Engelse platteland, denk ik de beste. Het gaat vaak over verschoppelingen en dwarsliggers, vrijwel altijd vrouwen. De stijl van Jean Rhys is heel trefzeker, soepel, ritmisch. Hoewel ik niet de grootste liefhebber ben van het genre korte verhalen raak ik hier toch wel aardig enthousiast over, bijvoorbeeld de prachtige vertelling vanaf een vrouwenzaal in het ziekenhuis in 'Buiten de machine'. Morgen plaats ik een recensie van Alle verhalen bij The left bank and other stories.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:53 uur

geplaatst: vandaag om 13:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.