menu

A Vida Que Ninguém Vê - Eliane Brum (2006)

mijn stem
geen stemmen

Portugees
Verhalenbundel
Sociaal / Waargebeurd

204 pagina's
Eerste druk: Arquipélago, Porto Alegre (Brazilië)

Als een verslaggeefster, die op zoek is naar originele voorvallen en niet-beroemdheden. Als een chroniqueur, die op zoek is naar het buitengewone in elk anoniem leven. Als een schrijfster, die het dagelijks leven induikt, om te bewijzen dat er nu juist geen gewoon leven is. Eliane Brum beschrijft in haar boek ‘A Vida Que Ninguém Vê’ (‘Het Leven Dat Niemand Ziet’) in enkele tientallen reportages haar Braziliaanse landgenoten. Zoals de bedelaar, die nooit om iets heeft gevraagd. Of in ‘Adail Quer Voar’ (‘Adail Wil Vliegen’) de bagage-afhandelaar Adail José da Silva, die nooit vloog. Of de aap, die uit zijn kooi ontsnapte en naar de bar ging om een biertje te drinken. Of een weggegooid fotoalbum, dat begint met een meisje uit een familie en eindigt met een koormeisje. In ‘O Homem Que Come Vidro’ (‘De Man Die Glas Eet’) vraagt de vijfendertigjarige straatartiest Jorge Luiz Santos de Olieveira aan de verslaggeefster of hij door moet gaan met glas eten, of juist terug moet gaan naar huis om gewassen te planten. Eliane Brum weet niet wat te zeggen. Jorge wordt harder getroffen en gewond door zijn relatieve onzichtbaarheid in de Braziliaanse gemeenschap, dan door wat hij opeet. ‘O Colecionador das Almas Sobradas’ (‘De Verzamelaar van Overgebleven Zielen’) beschrijft de verzamelaar Oscar Kulemkamp die, door in de Braziliaanse stad Porto Alegre leven terug te geven aan wat door zijn medestadsgenoten wordt weggegooid, niet alleen een mysterie vormt, maar misschien zelfs angst oproept.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Het werk van de Brazilaanse journaliste, schrijfster en documentairemaakster Eliane Brum is meerdere malen bekroond.

In 2007 won dit boek bij de 49e prijsuitreiking van de Brazilaanse 'Jabuti'-prijzen de 1e prijs in de categorie voor reportages:
49.º Prêmio Jabuti
8 - Reportagem
1º - A Vida que Ninguém Vê - Eliane Brum - Arquipélago Editorial
2º - O Nome da Morte - Klester Cavalcanti - Planeta do Brasil
3º - Políticos do Brasil - Fernando Rodrigues - Publifolha

De Jabuti-prijs is sinds 1959 de meest traditionele van de Braziliaanse literaire boekenprijzen.

In 2019 is eerst bij Graywolf Press in Minneapolis en vervolgens bij Granta Publications in Londen een vertaling van een deel van het werk van Eliane Brum verschenen onder de titel: 'The Collector of Leftover Souls'.
Van de zeventien reportages uit dat boek, komen er acht uit 'A Vida Que Ninguém Vê'.
De reportages uit 'A Vida Que Ninguém Vê' stammen op hun beurt uit Braziliaanse kranten, zoals 'Zero Hora'.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:23 uur

geplaatst: vandaag om 19:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.