menu

O Olho da Rua: Uma Repórter em Busca da Literatura da Vida Real - Eliane Brum (2008)

mijn stem
geen stemmen

Portugees
Verhalenbundel
Waargebeurd / Reis

422 pagina's
Eerste druk: Globo, São Paulo (Brazilië)

‘Het Oog van de Straat: Een Verslaggeefster op Zoek naar Literatuur van het Echte Leven’ (de vrijwel letterlijke vertaling van de titel), bestaat uit tien reportages die eerder in de loop van de jaren 2000-2008 in het Portugees verschenen in het Braziliaanse periodiek ‘Época’. Daarbij worden tien verschillende kanten van Brazilië onthuld, gunt de schrijfster de lezer een blik achter de schermen van haar werk en maakt zij die lezer deelgenoot van dilemma’s, ontdekkingen en de pijn en de moeite die de verslaggeefster zich bij haar werk getroost. ‘A Floresta das Parteiras’ (‘Het Bos van de Vroedvrouwen’) beschrijft hoe vrouwen, die getraind zijn in het ‘opvangen van baby’s', hun werk doen tot in de diepste delen van het Amazonewoud. De titel van de reportage ‘O Povo do Meio’ (‘Het Volk van het Midden’) is een verwijzing naar het werk van J.R.R. Tolkien. Het beschrijft een volk dat leeft te midden van het Amazonewoud, maar onbekend is voor de meeste Brazilianen. Een volk, waarvan 99% geen geboortecertificaat of identiteitsbewijs heeft, en dat vermoedelijk al zal zijn verdwenen, voordat ze zijn opgemerkt. ‘Expectativa de Vida: Vinte Anos’ (‘Levensverwachting: Twintig Jaar’) beschrijft moeders die in de favelas moeten toekijken hoe hun zonen in drugsoorlogen omkomen, voordat die zonen de leeftijd van dertig jaar bereiken.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
In 2019 verscheen eerst bij Graywolf Press in Minneapolis en vervolgens bij Granta Publications in Londen een Engelse vertaling van een deel van het werk van Eliane Brum; dit onder de titel: 'The Collector of Leftover Souls'.

Van de tien reportages uit 'O Olha da Rue' komen er zeven in vertaling terug in 'The Collector of Leftover Souls'.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:00 uur

geplaatst: vandaag om 15:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.