menu

Wrecking Crew: Demolishing the Case against Steven Avery - John Ferak (2018)

Alternatieve titel: Wrecking Crew

mijn stem
0,50 (1)
1 stem

Engels
Waargebeurd

410 pagina's
Eerste druk: Wildblue, Denver (Verenigde Staten)

Steven Avery, veroordeelde van de moord op fotografe Teresa Halbach, wordt bijgestaan door gerenommeerd advocate Kathleen Zellner. Volgens Zellner deugt het bewijs dat de Staat gebruikte om Steven Avery te veroordelen niet en probeert ze dit aan te tonen door middel van forensische experimenten.

zoeken in:
avatar van Xeeno
0,5
Het lijkt alsof John Ferak heeft willen meeliften op het succes van de bekende Netflix "documentaire" Making a Murderer.

Op zich niks mis mee, natuurlijk, maar onderscheid je dan wel van de serie en geef je lezers niet het idee dat ze de serie aan het herkauwen zijn. Ferak presenteert namelijk vrijwel niets dat niet ook al in de serie voorbij kwam. Het boek voelde voor mij als kijker van met name het tweede seizoen overbodig. Best wel apart, want ik krijg juist het idee dat het vooral kijkers van de serie zal aantrekken.

Ferak lijkt ook nogal bevooroordeeld te zijn... het druipt er vanaf dat hij denkt dat hoofdpersoon Steven Avery onschuldig is en er bij is gelapt door agenten van Manitowoc County en Calumet County. Ferak vindt het nodig om deze agenten en andere personen geregeld met een negatief bijvoeglijk naamwoord te omschrijven... zo wordt agent Andrew Colborn, zonder enig bewijs, als onbetrouwbaar neergezet, Bobby Dassey wordt, eveneens zonder bewijs, als een sociaal buitenbeentje weggeschreven, etc, etc.

Wat me ook opviel was dat Ferak in sommige gevallen niet de politieverslagen citeert, maar de bewerkte versies ervan zoals we die in Making a Murderer voorbij zagen komen. Van de serie weten we inmiddels dat het bepaalde antwoorden die getuigen hebben gegeven achter andere vragen heeft geplakt. Deze stukjes worden in dit boek gewoon geciteerd en er worden vervolgens conclusies uitgetrokken. Slecht stukje onderzoek dus van Ferak. Of misschien had hij wel gewoon een voorkeur voor de bewerkte versies van Making a Murderer.

Het boek is enorm eenzijdig en focust zich uitsluitend op Zellner's kant van het verhaal en wil nooit kritisch zijn op haar aanpak. Daar hadden we Making a Murderer al voor. Als ik de serie heb gekeken ben ik vooral benieuwd naar wat het niet heeft verteld. Een overbodig, partijdig en saai boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:39 uur

geplaatst: vandaag om 21:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.