menu

Illusion of Justice: Inside Making a Murderer and America's Broken System - Jerome F. Buting (2017)

Alternatieve titel: Illusion of Justice

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Engels
Waargebeurd

352 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

Jerry Buting neemt in dit boek de lezer terug naar de tijd van zijn verdediging van de inmiddels van moord veroordeelde Steven Avery, hoofdpersoon van de Netflix documentaire 'Making a Murderer.' Hoewel Steven Avery overduidelijk schuldig lijkt te zijn gezien de hoeveelheid bewijs tegen hem, twijfelen Buting en zijn collega Dean Strang aan de betrouwbaarheid van het bewijs. In dit boek, een verlengstuk van de populaire documentaire, legt Buting uit waarom in zijn optiek het bewijs niet deugt. Naast de zaak Avery deelt Buting ook zijn ervaringen in de zaak Armstrong en laat hij zich uit over het Amerikaanse rechtssysteem.

zoeken in:
avatar van Xeeno
1,5
Voor degenen die na het kijken van Making a Murderer op Netflix meer over de zaak Teresa Halbach te weten wilden komen zijn er sinds de release van de documentaire meerdere boeken uitgekomen. Naast dit boek van Buting heeft onder andere aanklager Ken Kratz een boek over de zaak geschreven. En ook crime reporter John Ferak en advocaat Michael Griesbach kwamen met een boek.

Wat Griesbach en Kratz heel goed deden, vond ik, was de lezer ervan overtuigen dat de Netflix-serie errug veel bewijs achterwege heeft gelaten. En dat niet alleen, maar ook het bewijs dat het wél liet zien nogal onvolledig uit de doeken heeft gedaan.

Ik hoopte dat Jerry Buting de lezer op eenzelfde manier van allerlei nieuwe informatie zou voorzien zodat zijn kant van het verhaal, dat naar mijn idee behoorlijk wat deuken had opgelopen door de boeken van Kratz en Griesbach, weer wat aan overtuiging zou terugwinnen. Maar helaas, het boek is eerder een uitgebreidere versie van Making a Murderer, dat wil zeggen dat de lezer komt te weten hoe Dean en Jerry bij elkaar kwamen voor deze zaak, met welke andere zaak Buting zich in die tijd bezig hield en wat er bijvoorbeeld gebeurde na de "Red Letter Day" (ontdekking van het bloedbuisje) gebeurde. Echt nieuwe informatie en nieuwe feiten zijn er in dit boek niet, en dat terwijl zijn kant van het verhaal dat juist zo nodig had.

Op bepaalde punten twijfelde ik ook aan de eerlijkheid van Jerry Buting. Zo schrijft hij op een gegeven moment over de autosleutel van Halbach in de woonwagen van Avery. Je weet vast nog wel dat hierop alleen het DNA van Steven Avery was gevonden en niet die van Halbach. Volgens Buting toont dit aan dat er is gesjoemeld met bewijs. Het DNA van de eigenaar van de sleutel hoort volgens Buting gewoon op de sleutel te zitten, tenzij die is schoongemaakt (wat Avery, volgens Buting, blijkbaar niet had kunnen doen?)

Buting citeert vervolgens een stuk uit de rechtszaak waarin hij getuige Sherry Culhane, een DNA-expert die onder andere de sleutel heeft geanalyseerd en is opgeroepen door de aanklagende partij, aan de tand voelt. Volgens Buting had er een mix van Avery's en Halbach's DNA op de sleutel moeten zitten als Avery de dader was geweest. In het boek lijkt het alsof Buting Culhane er flink van langs geeft, maar dat komt omdat hij een stuk van Culhane's getuigenis niet citeert. Namelijk het stuk waarin zij zijn hele aanname onderuit haalt. Culhane vertelde namelijk dat er helemaal geen mix hoeft te zijn en als twee mensen een klein object aanraken... dat het niet meer dan normaal is dat je dan alléén de DNA vindt van de persoon die als laatste het object heeft aangeraakt. Ouch, daar ging Buting's theorie. Maar dit stukje laat hij dus niet zien. Hij laat de lezer in de waan dat hij Culhane hard aanpakte.

En Culhane was niet de enige DNA-expert die dit zei. Forensisch wetenschapper John Ertl kwam met eenzelfde verklaring.

Sinds Making a Murderer zien we Buting vaak op de Amerikaanse TV. Wil Buting iets aan de kaak stellen? Is Buting op zijn eigen manier nog steeds bezig om aandacht te vergaren voor deze zaak? Of houdt Buting misschien van wat media-aandacht? Is Buting een slechte verliezer? Zijn Facebook-pagina en website hebben het alleen maar over Making a Murderer en zijn boek en zijn Twitter-account gaat ook nergens anders over.

Volgens mij is dit een verloren zaak voor Buting. Hij verloor de rechtszaak, terecht, en in zijn boek weet hij niet te overtuigen dat de uitslag anders had moeten zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:55 uur

geplaatst: vandaag om 11:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.