menu

Indefensible: The Missing Truth about Steven Avery, Teresa Halbach, and Making a Murderer - Michael Griesbach (2016)

Alternatieve titel: Indefensible

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Waargebeurd

304 pagina's
Eerste druk: Kensington, New York (Verenigde Staten)

Advocaat Michael Griesbach, zelf betrokken geweest bij de vrijlating van Steven Avery in 2003, geloofde altijd dat Avery schuldig was van de moord op Teresa Halbach en was dan ook verbaast over hoe de Netflix-serie 'Making a Murderer' de zaak wereldwijd onder de aandacht bracht. Het idee hebbende dat 'Making a Murderer' op bepaalde momenten toch met goede argumenten komt besluit Griesbach om alle feiten nog een keer naast elkaar neer te leggen; de feiten zoals gepresenteerd in de Netflix-documentaire en zoals ze vermeld staan in de vele politieverslagen en transcripties, om ze zo per bewijsstuk tegen elkaar af te wegen en opnieuw tot een conclusie te komen.

zoeken in:
avatar van Xeeno
4,5
Nadat ik in 2016 Making a Murderer op Netflix had gezien dacht ik dat de hoofdpersonen Steven Avery en Brendan Dassey heel goed onschuldig konden zijn. Helemaal overtuigd van hun onschuld was ik echter niet. Ze hadden wel heel veel bewijs tegen zich... zoveel had er echt niet geplant hoeven te worden door de politie. Het bloed van Avery in de auto van het slachtoffer was voldoende geweest. Daarnaast vond ik de agenten Andrew Colborn en James Lenk niet bepaald overkwamen alsof het kwaadaardige of wraakzuchtige personen waren, of een groot geheim verborgen hielden.

Ik zat dus met wat vragen en besloot me verder te verdiepen in de zaak en kocht dit boek van Michael Griesbach. In elk hoofdstuk van dit boek analyseert Griesbach een bepaald bewijsstuk tegen Avery en weegt de argumenten van Making a Murderer af tegen de argumenten zoals ze zijn opgeschreven in de politieverslagen, interviews, forensische rapporten, transcripties van de rechtszaak, etcetera.

Aan het eind van dit boek, en na later ook de boeken van Avery's advocaat Jerry Buting en aanklager Kenneth Kratz gelezen te hebben, was het voor mij duidelijk dat Steven Avery en Brendan Dassey allebei overduidelijk schuldig zijn, hoewel het in Dassey's geval misschien niet duidelijk is waarvan hij precies schuldig is.

Het boek laat ook bewijs zien dat ik in de documentaire niet voorbij had zien komen. Zo heeft Steven Avery een aantal keren zijn verhaal aangepast (hij ontkende dat hij een kampvuur had, nog voordat de botten waren gevonden en ontkende dat Halbach die dag op zijn terrein was) en, in tegenstelling tot wat de serie beweerde kwam Dassey wel degelijk met informatie waar de agenten nog geen weet van hadden (de plek waar Halbach was beschoten bijvoorbeeld, en dat deze plek oplichtte met de bloed-detecterende substantie "luminol").

Sterk geschreven en zeer informatief. Na het lezen van deze boeken voelde ik me nogal voor de gek gehouden door de documentaire.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:33 uur

geplaatst: vandaag om 11:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.