menu

Frederik Willem van Eeden. Pionier van de Natuurbescherming - Marga Coesèl (2018)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie

96 pagina's
Eerste druk: KNNV, Zeist (Nederland)

'Frederik Willem van Eeden Pionier in de natuurbescherming' is een mooie kleine ode aan de botanicus Van Eeden senior. Dit boekje zorgt ervoor dat hij niet in de vergetelheid raakt. Frits van Eeden, ''een vriend der natuur'', schreef enthousiaste verslagen van ''botanische wandelingen'' maar was ook een van de eersten die zich zorgen begon te maken over de achteruitgang van de Nederlandse natuur halverwege de negentiende eeuw. Hij wordt beschouwd als pionier van de natuurbescherming in Nederland en degene door wie veel bekendere personen op dat gebied zoals Heimans en Thijsse zeiden sterk te zijn beïnvloed.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
Ik dacht aanvankelijk dat dit een boekje was over de schrijver Frederik van Eeden, maar het betreft zijn vader. Ik vond de foto al zo anders. En Van Eeden junior was een psychiater natuurlijk, geen pionier van de natuurbescherming. Dat had ook al een belletje moeten doen rinkelen.
Frederik Willen van Eeden was botanicus en is waarschijnlijk de eerste die het begrip (niet het woord) natuurmonument gebruikte, in zijn boek Onkruid, botanische wandelingen (1886). Zijn pleidooi om natuurgebieden te behouden als monumenten van de natuur inspireerde Jac P. Thijsse tot oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten. Van Eeden stierf echter voordat de georganiseerde natuurbescherming goed en wel van de grond kwam en is daardoor wellicht als grondlegger van deze beweging in de vergetelheid geraakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:52 uur

geplaatst: vandaag om 20:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.