menu

Traumnovelle - Arthur Schnitzler (1926)

Alternatieve titels: Droomnovelle | Demasqué | Eyes Wide Shut | Rhapsody: A Dream Novel

mijn stem
3,92 (19)
19 stemmen

Duits
Psychologisch

128 pagina's
Eerste druk: S. Fischer, Berlijn (Duitsland)

De Weense arts Fridoliene en zijn vrouw Albertine bekennen elkaar gevoelens en verlangens die zij voor elkaar verborgen houden omdat je nu eenmaal niet alles met elkaar deelt, ook niet als gehuwden. Albertine vertelt dat ze in gedachten was gevallen voor een jonge officier tijdens een vakantie en bereid was geweest Fridoline, haar gezin en alles wat ze had op te geven. Later zal ze nog vertellen over een, als werkelijk aanvoelende, droom waarin zij in de armen van een minnaar toekijkt hoe Fridoline gehoond en gekruisigd wordt. Fridoline gekwetste trots en ego sporen hem aan tot wraak en op zijn tocht met het vaste voornemen zijn vrouw te bedriegen belandt hij in nachtelijk Wenen in bizarre en vreemde situaties die hem toeschijnen als een droom. Het is een psychologisch spel waarin de eerlijkheid van Albertine haar man volledig uit het lood slaat en gevoelens oproept die voor een huwelijkscrisis zorgen. Uiteindelijk zorgt Fridolines speurtocht naar aanleiding van zijn wonderlijke nacht ervoor dat hij tot bezinning komt en beseft dat dromen nooit volkomen droom zijn, maar zeker geen realiteit.

zoeken in:
avatar van Silent shadow
4,0
Heel apart boek, aan de ene kant denk je dat het een gewoon verhaaltje is over een relatie, maar aan de andere krant is het een soort fantasie verhaal waarin het soms in de werkelijkheid afspeelt en dan weer in een droom.
Zeker een aanrader voor wie eens wat anders wil lezen.

De film Eyes Wide Shut van Kubrick is hier trouwens op gebaseerd, mischien dat iemand de link naar moviemeter kan plaatsen?

avatar van Grovonion2
Dennenmarken, waar ligt dat? Dichtbij Santaclauseville?

avatar van GeGo
Lol, jij schrijft wat ik niet durfde zeggen . Laten we er voorlopig maar van uitgaan dat met Dennenmarken het schiereiland ten noorden van Duitsland wordt bedoeld .

Voor de rest lijkt het mij overigens best wel een interessant boek. Spijtig van het beperkte aantal bladzijden, ik hou namelijk nogal van dikke romans .

@ Silent Shadow
Is Droomnovelle vandaag de dag eigenlijk nog aangenaam om te lezen? Ik bedoel maar, het dateert reeds uit het begin van de vorig eeuw... Heb namelijk nogal slechte ervaringen met boeken van voor de tweede wereldoorlog .

avatar van Leander1991
4,5
Bookcover van Egon Schiele?

Of het kwam doordat ik het hele verhaal lang met Tom Cruise in mijn hoofd zat of dat de schrijfstijl van Schnitzler me gewoon niet wist te pakken, weet ik niet, maar Droomnovelle vond ik maar weinig aan. Dat is jammer, want ik had hoge verwachtingen: Eyes Wide Shut is een prachtige, licht surrealistische film en eerder werk van Schnitzler - Juffrouw Else, bijvoorbeeld - vond ik zeer goed. Dit boek kon echter maar amper mijn aandacht vasthouden en was veel te weinig uitgewerkt om me mee te slepen in de vervreemde nacht van Fridolin. Een zeldzaamheid, doch niettemin: het boek was beter dan de film - maar Kubrick is dan ook een van mijn favoriete regisseurs.

2,5*

avatar van eRCee
Karl schreef:
Een zeldzaamheid, doch niettemin: het boek was beter dan de film - maar Kubrick is dan ook een van mijn favoriete regisseurs.

Volgens mij moet je nog even aan deze zin schaven.
Macht der gewoonte natuurlijk.

Film was beter dan het boek, bedoel ik natuurlijk

Macht der gewoonte, inderdaad

avatar van centurion81
De synopsis hier op boekmeter is wel erg slecht geschreven overigens.

avatar van liv2
centurion81 schreef:
De synopsis hier op boekmeter is wel erg slecht geschreven overigens.


Aangepast

avatar van centurion81
liv2 schreef:
(quote)


Aangepast


Jeeee wat snel! Super!

avatar van Snuifdoos
Strak en plechtig geschreven. Kon mij wel bekoren.

En erg trouw aan de film, die iets later kwam.

Deze schrijver ligt mij wel.

Mooie bundel weten te scoren met dit verhaal en ene Casanova's Thuisreis tezamen , die mij in een later stadium ongetwijfeld ook zeer zal smaken.

Maar voor nu:

Borges.

avatar van Raskolnikov
4,0
Bondige maar sfeervolle vertelling over een arts die zijn seksuele verlangens onderzoekt nadat zijn vrouw opbiecht de vorige vakantie gevoelens voor een vreemde man te hebben gehad. Dit gebeurt gedurende enkele nachten waarin werkelijkheid en droom vermengd lijken te raken. Mooi hoe het betoverende van het nachtelijke leven afsteekt tegen het zakelijke van de wereld overdag. Beiden geven op hun manier een kijk op het Wenen van rond de eeuwwisseling. Natuurlijk vol Freudiaanse motieven, misschien voor sommige lezers wat té. Het voelt wat spijtig dat met dit materiaal geen volledige roman is opgebouwd. Aan de andere kant heeft het ook zijn charme; het vervliegt als een droom die zich slechts kort en fragmentarisch in het bewustzijn heeft genesteld.

avatar van mjk87
4,0
geplaatst:
Ik had om een of andere reden deze novelle al een hele tijd op mijn leeslijst staan, al wist ik niet eens meer precies waarom. Enfin, afgelopen week was deze in de bieb en nam ik he mee. Ik las de plot van de achterflap en dacht: hé, dit lijkt wel heel erg op Eyes Wide Shut van Kubrick. En besefte toen dat dat de reden was waarom ik deze novelle ooit op die leeslijst had gezet.

Ik ken de film (Kubrick's mooiste, warmste en m.i. ook beste) en het was opvallend hoe getrouw de film aan de novelle was, In zoverre zat er geen verrassing in voor mij. Niettemin bleef een sterke novelle over. Sfeervol en vooral psychologisch sterk. De gedachtes en gevoelens van de hoofdpersoon snap je en dat is goed gedaan en leest erg prettig weg omdat het boek zo naturel en realistisch blijft. 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:30 uur

geplaatst: vandaag om 18:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.