menu

Viktor - Judith Fanto (2020)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch

392 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft. Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum, de jongste telg van de familie, rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim.

zoeken in:
avatar van schelley
4,0
geplaatst:
Viktor is het debuut van schrijfster Judith Fanto. Het is een verhaal dat zich afspeelt binnen de familie Rosenbaum. Het verhaal wisselt zich af tussen 2 hoofdpersonages, namelijk Viktor en Geertje.

Viktor is 6 jaar in 1914 als hij Bubi leert kennen en hem red van pesters. Bubi wordt opgenomen in het gezin Rosenbaum alsof hij een zoon is. Samen steken ze kattenkwaad uit en starten ze handeltjes. Viktor is bijdehand, intelligent en hij kan het goed uitleggen. Iets waar zijn trotse Joodse familie niet zo fier op zijn. Hij gebruikt deze kwaliteiten voornamelijk om vrouwen te kunnen versieren en zichzelf te verrijken.
Geertje worstelt vooral met haar identiteit. Haar familie probeert zoveel mogelijk niet-Joods te zijn en doen. Geertje snapt niet waarom en wilt meer over het verleden weten. Haar familie wil hier eigenlijk liever niet over praten.
Ik zou het boek eerder omschrijven als een verhaal over een zoektocht naar identiteit in plaats van een oorlogsboek. Geertje moet terugkeren naar het verleden om te weten waar zij zelf staat en om te begrijpen wie zij is.

Je wordt snel in het boek gezogen en voelt de sfeer van Wenen in oorlogstijd goed. Elk hoofdstuk eindigt met een kleine cliffhanger waarbij je het boek moeilijk kan wegleggen. Er zit een vlot tempo in her verhaal en de spanning bouwt zich mooi op. De personages zijn goed uitgeschreven en hebben hun eigen karakteristiek. Viktor en Geertje tonen ook evolutie als personage doorheen het boek.
Vooraan in het boek is een stamboom uitgewerkt. Bij de start van het verhaal is dit wat verwarrend aangezien het lijkt alsof er familieleden missen. Naarmate het verhaal vordert wordt wel duidelijk waarom dit in deze vorm is uitgewerkt. De puzzelstukjes vallen stilaan ineen.

Een prachtig stukje in het boek vind ik beschreven op pagina 232. Hier wordt je rang als slachtoffer aangehaald aan de hand van een hiërarchie van leed. Des te zwaarder je verleden, des te meer mag jij je als slachtoffer identificeren. Een waarheid die niet makkelijk in de ogen te kijken valt..

Enkele prachtige quotes:
Je gedraagt je niet als een dief, maar als een jonge hond: je komt voortdurend terugbrengen wat zij van zich afwerpen. Hun diepste wens is het verleden te begraven en als een dolle puppy graaf jij dat weer op, alsof het een lekkere kluif is.


Tijd bestaat niet in absolute zin. De tijd is geen natuurlijke wetmatigheid, maar een menselijke uitvinding om iets te kunnen analyseren en indelen. Duur daarentegen is eindeloos en grenzeloos. In de duur is de toekomst er al, en het verleden nog steeds. In feite bestaat alles in een eeuwig Nu.


Een boek met een prachtige kaft. Een verrassend verhaal met een spannend plot! Zeker de moeite om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:23 uur

geplaatst: vandaag om 08:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.