menu

Gevaarlijk Spel: Over Roofdieren en Hun Prooien - Piet J. van den Hout (2020)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Natuur

224 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

Het dagelijkse leven van dieren draait eigenlijk vooral om twee dingen: eten of gegeten worden. Dit bepaalt niet alleen het uiterlijk en gedrag van roofdieren en hun prooien, maar ook waar ze leven en hoe hun leefomgeving eruitziet. Roofdieren zijn een noodzakelijk onderdeel van het ecosysteem: ze voorkomen dat hun prooien hún voedselbronnen uitputten en bevorderen daarmee de biodiversiteit. Hoewel Van den Hout als rode draad voor zijn boek het onderzoek naar valken en steltlopers kiest, is het spel tussen jager en prooi niet uniek voor vogels. Het voltrekt zich, in allerlei variaties, in alle geledingen van het dierenrijk. In 'Gevaarlijk spel' beperkt de schrijver zich daarom niet tot het vogelrijk, integendeel. Ook de strategieën van katachtigen, vissen en zelfs insecten passeren de revue. Diersoorten die enorm van elkaar verschillen blijken ook veel gemeen te hebben: prooi- en roofdieren tasten voortdurend elkaars strategieën af. Het effect van hun keuzes hangt altijd af van wat de ander doet.

zoeken in:
avatar van Bruno_6
De omslag van dit boek is een beetje misleidend, aangezien de auteur zijn onderzoek naar valken en steltlopers als rode draad gebruikt.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:59 uur

geplaatst: vandaag om 00:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.