menu

De Warnow - Hans Steketee (2019)

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

304 pagina's
Eerste druk: Pluim, Amsterdam (Nederland)

Zee kiezen met je vrienden op je eigen schip, muziek maken en leven van de wind – kan het mooier? Arnoud doet wat veel mensen wel zouden willen maar niet durven: alles op het spel zetten voor een droom van vrijheid. Arnoud, Tirza, Peter en hun jonge vrienden hopen het noorderlicht te zien, maar hun verbouwde loodsbootje kwam nooit in Noorwegen aan. Hans Steketee, NRC-journalist en zeezeiler, raakt in de ban van de Warnow en haar bemanning als hij in 2013 een kort bericht leest over een vermist schip op de Noordzee. In het kielzog van de Warnow reist hij van Schiedam naar Schotland en probeert te ontrafelen wat er tijdens die oversteek is gebeurd. Wie was Arnoud, wat bewoog hem? Kun je een scheepje ook met dromen overladen? Ten slotte confronteert Arnouds verlangen naar de zee ook hem met de vraag die elke zeiler onder ogen moet zien: kunnen liefde en angst voor de zee wel los van elkaar bestaan?

zoeken in:
4,5
Onder de titel De Warnow staat: een schip, een man, een droom. Het schip (1) Warnow komt uit Rostock, de voormalige DDR en werd gebruikt als loodsenboot. Steketee brengt een bezoek aan Rostock en ontmoet gepensioneerde loodsen, die het schip kennen. Na de val van de muur wordt de Warnow verkocht aan Nederlandse tussenpersonen. De man (2) is Arnoud Brinkman, wonend in Schiedam koopt het schip. Arnoud komt uit een keurige familie, maar op de middelbare school blijkt hij verslavingsgevoelig. Hij wordt vader van een dochter, kickt af van de harddrugs, maar zijn leven krijgt hij toch niet op orde, geen huisje-boompje-beestje voor hem. Altijd onrustig en op zoek naar … ja naar wat. De droom (3) , het noorderlicht gaan zien. Niet erg reëel, omdat er in april geen noorderlicht meer is. 7 anderen gaan mee, maar in Schotland houden 5 het voor gezien en keren terug naar Nederland. Arnoud, vriendin Tirza en een vriend Peter varen door, tegen het advies in van plaatselijke Schotse zeelui, die meer verstand van de Noordzee hebben, dan Arnoud. Sinds april 2013 is niets meer van hen vernomen. Steketee is zelf zeezeiler en raakt gefascineerd door de Warnow en Arnoud als persoon. Voor de families van Arnoud, Tirza en Peter is het natuurlijk een drama niet te weten hoe het is afgelopen. Maandenlang speuren zij in Schotland, Shetlands, Noorwegen en zelfs IJsland naar berichten over de Warnow en de bemanning. Er wordt helemaal niets gevonden; er spoelen geen brokstukken aan. Steketee gaat de gangen nauwkeurig na van de Warnow en van Arnoud en schrijft er een mooi boek over.

avatar van arnoldusk
4,5
ouwesoeur schreef:
Steketee gaat de gangen nauwkeurig na van de Warnow en van Arnoud en schrijft er een mooi boek over.


De link met deze ongelooflijke band al gelegd?
Twee leden van Zeeuwse band Crappydog vermist op open zee - 3voor12 - 3voor12.vpro.nl
(Inmiddels wéér een herstart in een Nederlandstalige versie onder de naam 'Rommelhond'.

Het boek staat inmiddels op mijn lijstje.

avatar van arnoldusk
4,5
... en inmiddels ook uitgelezen.

Steketee neemt zijn journalistieke rol serieus en gaat echt diep in het uitzoeken van, wat begon als, een klein berichtje in zijn krant, het NRC. Niet alleen het leven van Arnoud, de schipper, wordt uitgezocht, maar ook het verleden van de boot De Warnow. Het zijn twee levens die ergens begin 2000 samenkomen en in 2013 samen ten einde komen.

Het verhaal gaat de lezer niet in de koude kleren zitten. Ook als je het boek uit hebt, blijf je hoop hebben.
De beweegredenen en keuzes van de scheepscrew om met zo'n gekke loodsboot door te varen naar het Noorderlicht, terwijl er storm op komst was roept vele vragen op. Steketee gaat er zorgvuldig mee om en komt in zijn zoektocht langs kustwachten, schippers, de 'afstappers' en oude vrienden van hoofdpersoon Arnoud.

Het wrange is bovendien dat ik de band Crappydog april 2013 heb gezien in Eindhoven tijdens de Popronde, net nadat De Warnow officieel vermist werd. En bij Arnouds vriend en mede-bandlid Erik Vandenberge heb ik in Breda nog wel eens platen opgehaald en een praatje gemaakt. Het brengt het allemaal nog een stapje dichterbij.

Ik kan ook niet anders dan 4,5* geven.

4,5
Vanavond op NPO2 om 22.20 uur een documentaire over de Warnow.

avatar van arnoldusk
4,5
Even terugkijken dan! Dankjewel voor de tip

Gast
geplaatst: vandaag om 12:56 uur

geplaatst: vandaag om 12:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.