menu

Phineas' Feest - Sophie Tak (2020)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

416 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die laatste druppel de emmer doet overlopen valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke zakt weg in een depressie, Adelien stort zich op de wetenschap van het brein en Lea sticht een gezin dat almaar groter wordt. Johannes zelf lijkt van de aardbodem verdwenen. Tot hij na twintig jaar opduikt, vast van plan zijn opwachting te maken op het kraamfeest van zijn neefje Phineas. Het ophanden zijnde weerzien zet ieders zekerheden opnieuw op losse schroeven. Zou het mogelijk zijn nader tot elkaar te komen, of zijn de breuklijnen onherstelbaar?

zoeken in:
avatar van Lalage
3,0
Dit verhaal is lichtjes gebaseerd op het liedje 'Wespen op de appeltaart' van Spinvis. Het boek heeft vijf delen, voor elk gezinslid eentje: vader, dochter, zoon, andere dochter en moeder. Jaren geleden zijn zowel de vader als de zoon vertrokken. De jongste dochter heeft inmiddels een heleboel kinderen en geeft een kraamfeest. Zal het gezin hier herenigd worden?

Het leest vlot en de spanning blijft er goed in. Het is ook interessant om vanuit de verschillende perspectieven te lezen wat er vroeger is gebeurd en hoe het gaat als familieleden elkaar na jaren weer zien. Mensen kunnen dezelfde gebeurtenissen heel anders beleven en zich anders herinneren hoe het zat. Ik houd niet zo van onbetrouwbare vertellers, maar vind het hier wel passend. Het mondt allemaal uit in de climax tijdens het feest, waarna ik vertwijfeld achterblijf. Wat is hier nu gebeurd?

Het is een goed debuut, maar er blijft toch iets afstandelijks. Ik kan niet helemaal doordringen tot deze mensen. Het is familie, maar eigenlijk begrijpen ze niks van elkaar, ook al zijn bepaalde trekjes terug te zien in de verschillende hoofdstukken.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:05 uur

geplaatst: vandaag om 23:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.