menu

Marte Jacobs - Tim Krabbé (2007)

mijn stem
3,94 (54)
54 stemmen

Nederlands
Psychologisch

165 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

'Marte Jacobs' is de onmogelijke liefde van de verlegen dichter Emile Binenbaum en gaat over een innige en bijzondere vriendschap tussen twee geestverwanten, die voorbestemd lijken om de rest van hun leven te delen.

zoeken in:
avatar van Agaath95
4,0
Een verhaal over een onbereikbare (en onbespreekbare) liefde, waar ik normaal niet zo van houd. Maar dit vond ik wel erg mooi neergezet.
Typisch vond ik dat Emile zich allerlei voorstellingen maakt over hun vriendschap en hun toekomst, terwijl Marte's kant van het verhaal nooit wordt belicht en dus een mysterieus figuur voor de lezer blijft.

avatar van eRCee
3,0
Zou hier eigenlijk mijn recensies van andere 3-sterren boeken kunnen kopieren.

Maar misschien is het interessanter om het te hebben over de wilde speculaties die je kunt vinden op internet over wie Krabbe wel niet allemaal bedoeld heeft met zijn personages. De succesvolle schrijver is volgens de een A.F. Th, een ander denkt dat ene Jan Kal model heeft gestaan voor het hoofdpersonage, een derde zegt weer dat Emile Binenbaum de personificatie is van Tim Krabbe zelf, waarmee deze niet alleen zelfspot maar toch ook wat zelfmedelijden etaleert.

Het lijkt me allemaal te ver gezocht. Krabbe heeft gewoon een kleine roman geschreven waarin twee verschillende soorten schrijvers zitten. Het is eigenlijk de rivaliteit die al in De Renner voor kwam: de man met succes die het eigenlijk niet (maar misschien ook wel) verdient versus de sympathieke, op het nippertje verliezende hoofdpersoon die wegzinkt in vergetelheid.

Verder aardig, meer niet. De sfeer van De Renner wordt in ieder geval niet gehaald.

4,5
Tim Krabbé heeft een schrijfstijl die vrij is van pretentie, althans de pretentie van de ingewikkelde zinsstructuur die je vaak in de literatuur aantreft. Zijn taal is zowel helder als precies en het verhaal concentreert zich uitsluitend op de verhouding tussen de personages en de (psychische) gevolgen daarvan, zonder zijpaden in te slaan. Marte Jacobs is prachtig neergezet. Het boek vond ik tragisch: heeft me naar de strot gegrepen.

4,0
De mystiek rondom Marte vormt de rode draad. Wanneer zullen ze elkaar weer tegenkomen, onder welke omstandigheden? Wat zal er gebeuren? Of: zál er überhaupt iets gebeuren? Bij elke nieuwe ontmoeting verwacht je een plotwending in het voordeel van Emile - tegen beter weten in.

De gedeeltelijke onthullingen aan het eind geven het geheel weer een nieuwe impuls. En dan natuurlijk de openbaring van Emile:
"Hij had gedacht dat de goden hém hadden aangeraakt (...) [m]aar ze ze hadden Marte en hem samen aangeraakt, om samen iets te zijn."

avatar van Theunis
3,0
Het verhaal van het boek draait om het mislopen van wat waarschijnlijk de liefde van het leven van Emile Binenbaum was, Marte Jacobs. Dat het niet goed afloopt is vanaf het begin al duidelijk en toch hoop je voor Emile dat het hem lukt om het geluk te vinden met Marte.

Naast een aantal andere mooie passages, waren vooral de laatste paar bladzijden, echt raak, maar tijdens het lezen had ik steeds het idee dat het net niet helemaal goed uit de verf kwam. Ik miste een stuk karakteruitdieping, af en toe een mooi decor en had vaak het idee dat ik een gedeelte al gelezen had. Het maakte het verhaal iets te oppervlakkig en dat is zonde. Er had volgens mij veel meer in gezeten.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:40 uur

geplaatst: vandaag om 04:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.