menu

Arabier & Seculier: De Opmars van Afvallige Moslims in de Arabische Wereld - Eva Ludemann (2019)

Alternatieve titels: Arabier & Seculier | Arabier en Seculier

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

256 pagina's
Eerste druk: Boom, Amsterdam (Nederland)

Bij ‘de Arabische wereld’ denken we vrijwel altijd aan gelovige moslims. Maar klopt dat beeld wel? Sinds de Arabische Lente doet een groeiende groep Arabische jongeren stilletjes afstand van hun geloof, mede in reactie op het fundamentalistische geweld van groeperingen als IS. Deze jongeren willen zelf kunnen bepalen wat ze geloven of niet geloven. Ze maken zich sterk voor democratische hervormingen en gelijke rechten voor vrouwen, homo’s en andere minderheden. Voor hen is het internet wat de boekdrukkunst ooit was voor de christelijke wereld: ze krijgen plotseling toegang tot informatie die tot voor kort verborgen was. Op Twitter, Facebook en YouTube debatteren ze over pluriformiteit en nieuwe grondwetten. Arabische regimes zijn als de dood voor de opmars van ex-moslims en daarom hebben ze afvalligheid in veel gevallen voor de wet gelijkgesteld met terrorisme. Maar de geest is uit de fles. Zoals wij in het Westen zijn ontkerkelijkt, zo zijn ook steeds meer Arabische jongeren langzaam maar zeker aan het ‘ontmoskeeën’; met dank aan het internet.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Citaat van de webpagina van de uitgever:
'Nog nooit zijn er zoveel moslims van hun geloof gevallen, als juist nu door jullie. Bedankt, Islamitische Staat!' Deze hartenkreet van een bekende Palestijnse activist was voor journalist Eva Ludemann aanleiding om te schrijven over de opmars van moslims die van hun geloof vallen.


Opiniestuk van Eva Ludemann inzake haar boek in het Parool van 19 oktober 2019:
'Arabier en Seculier' in het Parool
Veel jonge Arabieren keren zich tegen de politieke islam, zag Eva Ludemann. Ze willen niet in een kopie van het Westen wonen, maar wél af van de giftige, onvrije mix van religie en machtspolitiek.

Citaat als toelichting op de schrijfster:
Eva Ludemann, Historicus en journalist, deed onderzoek in de Arabische wereld voor onder andere Het Parool, de Volkskrant en NOS Journaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:44 uur

geplaatst: vandaag om 01:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.