menu

Mij Krijgen Ze Niet Levend: De Zelfmoorden van Mei 1940 - Lucas Ligtenberg (2017)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Oorlog / Biografie

272 pagina's
Eerste druk: Boom, Amsterdam (Nederland)

In mei 1940 werd Nederland overspoeld door een golf van zelfmoorden. Honderden mannen, vrouwen, echtparen, vluchtelingen, joden, militairen, hoogleraren, directeuren, artsen, winkeljuffrouwen en kantoorbedienden besloten een toekomst onder Duits bewind niet af te wachten en maakten een eind aan hun leven. Hele gezinnen sloegen, soms strak georkestreerd, de hand aan zichzelf. Menno ter Braak had zijn zelfmoord al in 1933 bij zijn vrouw aangekondigd, maar toen hij op de dag van de capitulatie de daad bij het woord voegde, was hij niet de eerste en zeker niet de enige. Ook de arts Eduard Wiener, zijn vrouw en hun jongste zoon pleegden zelfmoord. Hun oudste zoon bedankte, want hij was verliefd. En zo waren er bijna vierhonderd mensen die in mei 1940 een einde aan hun leven maakten. Daarnaast waren er velen, onder wie Jacques Presser en Alfred Mozer, die een poging ondernamen. Willem Bonger, Emanuel Boekman, de buren van Loe de Jong: de grootste zelfmoordgolf in de Nederlandse geschiedenis is niet onbekend, maar in historisch onderzoek wel altijd onderbelicht gebleven. Wie waren deze mensen? Wat bewoog hen? Wie lieten ze achter? In ‘Mij Krijgen Ze Niet Levend’ heeft Lucas Ligtenberg de zelfmoordepidemie van mei 1940 voor het eerst systematisch onderzocht. Zijn boek maakt nog eens pijnlijk duidelijk hoe groot de chaos en paniek waren na de Duitse inval, hoe kolossaal de angst en ontreddering. Ligtenberg spoorde in de archieven driekwart van de gevallen op, las politieverslagen en afscheidsbrieven en praatte met nabestaanden. Zijn aangrijpende boek werpt licht op een kant van de oorlog die weinigen kennen: bij aanvang vonden deze mensen een zelfgekozen einde.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het thema van het boek doet denken aan dat van Kind, Versprich Mir, Dass Du Dich Erschießt: Der Untergang der Kleinen Leute 1945 - Florian Huber (2015), dat eveneens een zelfmoordgolf onder gewone burgers beschrijft, maar dan na afloop van de Tweede Wereldoorlog aan Duitse zijde...

Gast
geplaatst: vandaag om 09:28 uur

geplaatst: vandaag om 09:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.