menu

Out of My Mind - Sharon M. Draper (2010)

Alternatieve titel: In Mijn Hoofd

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Engels
Jeugdboek
Sociaal / Psychologisch

295 pagina's
Eerste druk: Atheneum, New York (Verenigde Staten)

Melody heeft een fotografisch geheugen: haar hoofd is net een camera die altijd aanstaat. Altijd. En er is geen delete-knop. Ze is de slimste van haar hele school maar niemand weet het, want ze kan het aan niemand vertellen. Want Melody kan niet praten. Ze kan niet schrijven. Ze kan niet lopen. Melody wordt er gek van dat ze door de Cerebrale Parese vastzit in haar eigen hoofd, en aan niemand kan vertellen wat ze denkt en voelt. Tot ze iets ontdekt wat haar voor het eerst in haar leven de kans geeft om te praten. Eindelijk heeft Melody een stem. Maar niet iedereen in haar omgeving is klaar om die te horen.

zoeken in:
avatar van H€yoka
2,0
geplaatst:
Dit boek heb ik gelezen in opdracht van mijn lerarenopleiding. Het behoorde tot de zogenaamde 'Boektoppers', een initiatief van uitgeverij Van In om leerkrachten boeken aan te bieden die bij hun leerlingen zouden kunnen aanslaan.

Wel, dit boek zal ik niet gebruiken. Het is naar mijn mening in twee bedjes ziek.

Eén: het gebruikt te eenvoudige taal. Het boek krioelt van de enkelvoudige zinnen, kleine woordjes en brengt een zeer complexe materie in een veel te eenvoudig verhaal. Dit is 12jarigen onderschatten, zorgen dat de grote meute mee is en hopen dat kinderen dit boek zelfstandig lezen. Begrijp me niet verkeerd, enkele kinderen zullen dit doen, maar het merendeel moet m.i. begeleidt worden tijdens het lezen en dan zijn er leukere teksten dan deze.

Twee: het onderwerp. Ik begeef me allicht op glad ijs want deze wereld ken ik niet en de auteur, moeder van een kind met dezelfde aandoening als het hoofdpersonage, uiteraard wel. De bedoelde poging lijkt me nobel: mindervalide kinderen bestaan ook en moeten als personen behandeld worden. Maar om het mindervalide kind meteen dan maar hoogintelligent te maken, is een grote stap. Bovendien... wat staat er hier op het spel? Melody wil een rolstoel > halve pagina later > Melody krijgt een rolstoel. Melody wil een spraakapparaat > halve pagina later > Melody krijgt een spraakapparaat. Het gaat me allemaal iets te makkelijk.

Literatuur is dit uiteraard niet, het is een kinderboek. Maar hoeft dat te willen zeggen dat alles goed ver-en afloopt? Nee toch? Je kan argumenteren dat er ook hier een obstakel op de weg ligt maar het missen van een quiz lijkt me een peulenschil in vergelijking met de echte struggles van Melody.

2*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:20 uur

geplaatst: vandaag om 11:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.