menu

O Amanuense Belmiro - Cyro dos Anjos (1937)

Alternatieve titel: Ambtenaar Belmiro

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Portugees
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: J. Olympio, Rio de Janeiro (Brazilië)

'Ambtenaar Belmiro' geeft ruwweg vijftien maanden weer uit het leven van Belmiro Borba - een intelligente, goedopgeleide, introverte Braziliaanse staatsambtenaar met literaire ambities, die hij tot uiting brengt in zijn dagboek. In een periode van hevige politieke en sociale onlusten (1935-1936) gaat de verteller gebukt onder het feit dat zijn vrienden en kennissen ruziën en relaties verbreken over ideologieën terwijl hijzelf worstelt met zijn scepsis en schroom. Hij realiseert zich dat hij door zijn vermogen om begrip te hebben en te sympathiseren met beide kanten van een argument zijn verlangen naar een grotere betrokkenheid in het leven ondermijnt, maar toch is hij niet in staat een van de filosofieën of ideologieën die zijn vrienden de weg lijken te wijzen volmondig te accepteren.

zoeken in:
avatar van liv2
Ambtenaar Belmiro geldt als een van de belangrijkste Braziliaanse romans die tot stand zijn gekomen in de turbulente jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw.


avatar van eRCee
3,5
Een fijnzinnig boek dat geleidelijk aan ontbolstert. De verteller is ambtenaar Belmiro, die feitelijk niks meemaakt (en al zeker niet op kantoor), maar 1935 is voor hem het jaar van innerlijke verschuivingen. Zijn belevingswereld schakelt tussen heden en verleden, tussen het publieke en private, en het romantische versus het alledaagse. Het is heel speels opgeschreven met geregeld een leuk tussenverhaal, zoals dat over Parabosco en Ferrabosco bv. (associeer ik met Filidor en Filibert uit Ferdydurke, hoewel het er verder eerlijk gezegd niks mee te maken heeft). En naarmate je de wereld van Belmiro meer leert kennen, vallen ook de fraaie inzichten steeds meer op die Cyro de Anjos zorgvuldig dropt. Er zit nog veel meer in, maar dat bewaar ik voor een langer stuk.

avatar van handsome_devil
3,0
In het begin was ik bang dat het tussen mij en dit boek een slecht huwelijk zou worden. Ik vond de stijl nogal interessantdoenerig en de karakters nogal nietszeggend. Maar toch, ergens halverwege, naarmate de personages meer omlijning kregen, merkte ik dat het me allemaal toch wel begon te boeien. Cyro de Anjos beschrijft heel goed de kleine veranderingen die zowel in Belmiro zelf als tussen Belmiro en zijn omgeving plaatsvinden. Ook wel een paar keer moeten gniffelen om de vrienden van Belmiro die stuk voor stuk interessante karakters zijn. Ik had het niet verwacht, maar uiteindelijk valt mijn oordeel ondanks de moeizame eerste helft toch nog positief uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:04 uur

geplaatst: vandaag om 18:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.