menu

Stillicide - Cynan Jones (2019)

Alternatieve titel: De Wetten van Water

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Engels
Psychologisch / Toekomst

120 pagina's
Eerste druk: Granta, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Water is schaars geworden. De Watertrein die de stad bedient, loopt steeds meer het risico gesaboteerd te worden. Wanneer bekend wordt dat meer mensen dan aanvankelijk werd gedacht hun huis zullen moeten verlaten door de bouw van een IJsdok, gaan demonstranten de straat op en beginnen de levens van verschillende mensen in elkaar te grijpen. 'De wetten van water' is een aangrijpend verhaal over liefde en verdriet en de wil om te overleven, dat een verontrustende glimp laat zien van de nabije toekomst.

zoeken in:
avatar van Pythia
3,5
Vandaag zag ik dat dit boek in het DWDD boekenpanel besproken was. Op de een of andere manier is de glans van het zelf ontdekken nu een stukje minder
(liv2 had het natuurlijk allang toegevoegd op de site; dat vind ik wél leuk )

avatar van Pythia
3,5
Mooi geschreven in poëtische zinnen in korte alinea’s. Helemaal Cynan Jones en dus fijn.

De Wetten van Water bestaat uit korte verhalen die in eerste instantie geschreven zijn voor BBC radio. Ieder verhaal gaat over een personage dat een aspect van het leven vertegenwoordigt in een maatschappij waar zoetwater schaars is geworden. Er zijn onderlinge verbanden waardoor er samenhang is tussen de verhalen.

De watervoorziening speelt uiteraard de hoofdrol. Een onstuitbare overheid staat tegenover actiegroepen die de watertoevoer proberen te saboteren. Helaas wordt absoluut niet duidelijk waarom. Doordat er veel personages zijn, blijven die nogal vaag.

Interessant gegeven, prachtig geschreven, maar een verhaal dat niet helemaal uit de verf komt.

avatar van ...stilte...
4,5
Misschien niet zo sterk als Inham (Cove), maar ze zijn geschreven in hetzelfde prachtige proza deze verhalen die samen een geheel vormen.

Het is een dystopich verhaal, een spiegel van deze tijd en een uitvergroting van de angsten die nu leven in verband met klimaatverandering. Het speelt zich af in de nabije toekomst en het is niet precies duidelijk wanneer dat is.
Bewust geeft Cynan Jones geen antwoorden, hij heeft ruimte gecreëerd doormiddel van het schrappen van zinnen (de kunst van het weglaten) en die de lezer in een toestand van verwondering brengt. Hij legt daarom niets uit over het hoe en waarom...dat zou alles doodslaan.
Het is een stijlmethode die hij ook in Inham toepast, maar daar werkt het misschien beter omdat de hoofdpersoon zelf zich in een toestand van desoriëntatie bevindt en je er als lezer daarom beter in kan verplaatsen.

In het verhaal Libelle geeft hij op subtiele wijze iets prijs van wat hij wil uitdrukken:

Hij voelde zich aangetrokken tot dingen. Dingen wekten verwondering bij hem op en daarom was hij wetenschapper, niet uit noodzaak om te begrijpen.

Het verband tussen tussen de verhalen ga je pas zien bij een tweede lezing en het eerste verhaal begint waar het laatste eindigt.

Ik vind Cynan Jones een van de interessantste schrijvers van deze tijd.

avatar van ...stilte...
4,5
Halve ster erbij, want ik voel dit nog tot in mijn vezels.

avatar van handsome_devil
3,5
geplaatst:
Hmm, bijzonder boek. De stijl werkt erg goed, hoe Jones in korte zinnen en alinea's steeds maar een klein beetje informatie geeft. In flarden maken we kennis met een aantal mensen die onderling met elkaar verbonden zijn en met een onrustige wereld. Het is een boek dat enorm fijn is om te lezen, maar alle sterke punten van het boek zijn uiteindelijk ook de zwaktes van het boek. Ik had in ieder geval íets meer houvast op prijs gesteld. Nu blijft alles vaag: hoe de samenleving eruit ziet, wat nou precies het probleem is, door wiens ogen we het verhaal lezen en hoe deze mensen zich precies tot elkaar verhouden, de fragmentarische manier van schrijven. Zeker een fijn boek, maar door die vaagheid ook een boek dat nergens echt memorabel kan worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:20 uur

geplaatst: vandaag om 06:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.