menu

The Living Mountain. A Celebration of the Cairngorm Mountains in Scotland - Nan Shepherd (1977)

Alternatieve titel: De Levende Berg

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Reis / Ideeƫnliteratuur

95 pagina's
Eerste druk: Aberdeen University Press, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

De Schotse bergwandelaar en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in de Cairngorm. Gairngorm is een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden. Deze levenslange zoektocht leidde tot het schrijven van deze bespiegeling over de bergen en onze relatie met die woeste wereld. Het manuscript van 'The Living Mountain' was voor meer dan dertig jaar ongepubliceerd voordat het pas enkele jaren voor Shepherds dood in 1981 verscheen.

zoeken in:
...stilte...
Eindelijk in vertaling verschenen! (en met inleiding door Robert Macfarlane 176 blz.)

Bijzonder lovende recensie in Trouw:

Privacy settings - trouw.nl

...stilte...
Eén grote liefdesverklaring aan het gebergte de Gairngorm in de Schotse Hooglanden is dit boek.

En het uitgebreide voorwoord van Robert Macfarlane, die zelf een aantal prachtige boeken geschreven heeft en het gebied meermaals heeft doorkruist, deelt in deze liefde voor het gebied:

Deze fascinatie voor het 'binnenste' van de berg is geen grootsprakige metafoor; het is voor alles een poging om toegang tot het eigen innerlijk te krijgen.

Vooral heb ik van Nan (Anna) Shepherd geleerd om nog beter te kijken, te luisteren, te ruiken en te voelen... de natuur te beleven:

Hierboven kun je een zintuigelijk leven hebben dat zo zuiver is, dat zo losstaat van elk bevattingsvermogen dat niet in de zintuigen besloten ligt, dat je kunt zeggen dat het lichaam het denken doet. Dat elk zintuig de meest fijnzinnige opmerkzaamheid bereikt, is op zichzelf de totale ervaring. Dit is de onschuld die we verloren zijn, leven met één zintuig tegelijk om het leven ten volle te ervaren.

Zelf ben ik nooit in de Gairngorm geweest en tot mijn verassing schrijft Jeanette Winterson in het nawoord dat zij er ook niets over weet. Voor haar was het lezen van het boek een dwaaltocht door de bergketen in gezelschap van Nan Shepherd:

Lezen is een weg door, een weg erin, een weg eruit. Het is een levensweg.

...stilte...
Ken je deze al Lalage?
Dit is een prachtig boek over de natuur.

avatar van Lalage
...stilte... schreef:
Ken je deze al Lalage?
Dit is een prachtig boek over de natuur.

Toevallig net genoteerd doordat ik MacFarlane las

Gast
geplaatst: vandaag om 01:09 uur

geplaatst: vandaag om 01:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.