menu

Apeirogon - Colum McCann (2020)

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Engels
Waargebeurd

480 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een apeirogon is een figuur met een ontelbaar oneindig aantal zijden... De Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan zijn allebei vader van een dochter en allebei worden ze geconfronteerd met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld. Colum McCann vertelt in 'Apeirogon' de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun mysterieuze wereld en tegelijkertijd brute realiteit. 'Apeirogon' is een caleidoscopische roman, waarin het verhaal wordt afgewisseld met flarden geschiedenis, geluiden, citaten en herinneringen.

zoeken in:
Doet een beetje denken aan de boeddhistische parabel over blinde haat.
Blinde monniken die ieder een gedeelte van een olifant betasten en (dus) allen met een ander conclusie komen over het geheel.

Is ontelbaar oneindig geen tautologie?


avatar van handsome_devil
4,0
Apeirogon vertelt het verhaal van Bassam en Rami. De een een Palestijn, de ander een Israëliër. Een Palestijn met een grote interesse voor de holocaust, een Israëlier die pleit voor een einde van de Israëlische bezetting. Beide verliezen hun dochter door het conflict, vinden elkaar en maken het tot hun doel om hun verhaal en het verhaal van hun dochters te vertellen. In 1001 hoofdstukjes leren we van alles over het conflict en over het gedeelde verdriet van de mannen, maar ook over vogels, koorddansers, Einstein, wiskunde, er komt van alles voorbij.

Zowel qua compositie als qua inhoud vond ik dit een indrukwekkend boek. De fragmentarische opzet past uitstekend bij wat McCann volgens mij voor ogen heeft. Hij wil enerzijds de complexiteit laten zien van het probleem, anderzijds lijkt hij, door steeds weer terug te keren tot de verhalen van Bassam en Rami, te willen laten zien dat wanneer je de wil hebt om de pijn van de ander te begrijpen en wanneer je de ander niet als vijand, maar ook als slachtoffer van hetzelfde conflict ziet, je een heel eind kan komen.

In het boek komen verschillende muziekalbums en -stukken voor dus het was niet moeilijk om muziek te kiezen voor de leessoundtrack. Door te duiken in de genoemde muziek heb ik zelfs het boek beter leren begrijpen. Ook weer een videobespreking waarin ik nog wat dieper inga op het boek.

Videorecensie
Leessoundtrack

Gast
geplaatst: vandaag om 16:44 uur

geplaatst: vandaag om 16:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.