menu

The Pedant in the Kitchen - Julian Barnes (2003)

Alternatieve titel: Wijsneus in de Keuken

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Humoristisch

136 pagina's
Eerste druk: Atlantic, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een boekje met zeventien stukjes over culinaire aangelegenheden. Ogenschijnlijk badinerend maar met een ondertoon van ernst vertelt hij over zijn ervaringen met strenge kookboeken die vaak met fraaie illustraties de goedwillende amateur ontmoedigen. Hij filosofeert over de ideale keuken en inventariseert alvast de voornamelijk overtollige en driedubbele materialen in zijn eigen keuken, om ze daarna weer zorgvuldig in de laden terug te leggen. Smakelijk dist hij desastreus verlopen 'etentjes' op met vrienden, om hierna wijzer geworden een bevlogen pleidooi te houden voor eigen creativiteit en plezier. Zo bezien is zijn korte parcours door keukenland, behalve een vrolijke literaire exercitie, ook een hoopvolle aanmoediging voor de naar beter voedsel snakkende Engelsman.

zoeken in:
avatar van Shaky
3,5
Cooking is the transformation of uncertainty (the recipe) into certainty (the dish) via fuss


Prettig leesbaar relaas van Barnes over zijn ervaringen met koken, eten en alles wat daarmee te maken heeft.

Het typische Barnes-aspect van prachtige zinnen tot een samensmeltend verhaal smeden waarbij je als lezer het gevoel hebt in een warm bad van taal terecht te zijn gekomen, is weer volop aanwezig. Ook is het betrekken van historische aspecten aanwezig, zoals in zijn andere non-fictie werken.

Luchtig, herkenbaar en gewoon fijn. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 10:56 uur

geplaatst: vandaag om 10:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.