menu

The Unauthorised Biography of Ezra Maas - Daniel James (2018)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Thriller

399 pagina's
Eerste druk: Dead Ink, Liverpool (Verenigd Koninkrijk)

Ezra Maas is dood. De beroemde kunstenaar verdween zeven jaar geleden spoorloos toen hij werkte aan zijn laatste meesterwerk, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Terwijl zijn stichting zich voorbereidt op het kenbaar maken van zijn dood, wordt journalist Daniel James ingehuurd om het levensverhaal van de kunstenaar op te schrijven. Maar dit is geen gewoon boek. James duikt diep in de mythe die Ezra Maas is, maar hoe dieper hij duikt, hoe dieper hij in een wereld van gebroken identiteit en duistere dubbelgangers wordt gezogen.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Hier ben ik zo enorm benieuwd naar. Schijnt een nogal labyrintisch geheel te zijn. Van wat ik erover gelezen heb, deed het me denken aan een kruising tussen House of Leaves en de werken van Thomas Pynchon dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Heb 'm al een tijd geleden aangeschaft dus het wordt echt eens tijd dat ik me hier aan ga wagen.

avatar van handsome_devil
4,0
Ja, dit is helemaal mijn ding, al heb ik er ook wel het een en ander op aan te merken.

Die verwachting die ik hierboven schreef, dat het me een kruising tussen House of Leaves en de werken van Thomas Pynchon leek, bleek inderdaad heel dicht in de buurt te komen bij wat deze roman is. Qua vorm lijkt het op House of Leaves; een anonieme auteur heeft een manuscript van de biografie over een verdwenen kunstenaar gevonden en levert commentaar op het werk dat biograaf Daniel James heeft achtergelaten. Het boek bestaat uit delen biografie van Ezra Maas (de verdwenen kunstenaar), delen autobiografie van Daniel James, interviews met mensen die Maas gekend zouden hebben, transcripten van telefoongesprekken, recensies, columns, alles komt voorbij. En voetnoten, heel veel voetnoten. Uiteindelijk meer dan 500. En ik heb ze niet allemaal gelezen, dat geef ik maar meteen toe.

Qua inhoud komt het erg dicht in de buurt van Pynchon. Eigenlijk heb ik het hele boek gelezen als een soort liefdesbrief aan Pynchon (en enkele andere schrijvers, zoals Beckett en Burroughs), zeker ook omdat echt tientallen keren letterlijk naar zijn werk verwezen wordt (de achternaam 'Maas' die ook de achternaam is van het hoofdpersonage uit The Crying of Lot 49 is slechts de meest in het oog springende). Net zoals in het werk van Pynchon draait alles om een detective (in dit geval schrijver James) op zoek naar een verloren gewaande persoon (of een andere zaak die omgeven is met zeer veel mysterie en tegenstrijdigheden), net zoals in het werk van Pynchon vervaagt al snel de grens tussen fictie en realiteit en net zoals in het werk van Pynchon probeert James om een extra dimensie toe te voegen aan de geschiedenis zoals wij die kennen.

Het resultaat is een bij vlagen zinderende roman, maar ook eentje die niet loskomt van de overduidelijke inspiratiebronnen van de schrijver. Daarnaast komt het boek heel erg diepzinnig over, met al die verwijzingen naar kwantumtheorie en filosofische theorieën over feit en fictie en auteurschap, maar zegt uiteindelijk heel weinig, in ieder geval niet iets wat niet al honderd keer eerder is gezegd. Maar toch, als je dit boek leest als een spannende meta-detective en veel van wat James schrijft met een korreltje zout neemt, valt er wel heel erg veel plezier aan te beleven.

The Guardian omschreef het eigenlijk perfect:

This fractured, disparate narrative can feel like a lecture from a stoner undergraduate - but it’s also a lot of fun


Ik heb door dit boek vooral heel erg veel zin gekregen om weer eens een Pynchon op te pakken die ik nog niet (uit)gelezen heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:40 uur

geplaatst: vandaag om 12:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.