menu

De Profundis - Oscar Wilde (1905)

mijn stem
3,92 (12)
12 stemmen

Engels
Autobiografisch

72 pagina's
Eerste druk: Methuen, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'De Profundis' is de lange brief die Oscar Wilde na zijn veroordeling wegens homoseksualiteit (wat in die tijd strafbaar was) en zijn echtscheiding van zijn vrouw Constance vanuit de gevangenis naar zijn vriend Lord Alfred Douglas schreef. De brief werd geschreven in de maanden januari tot maart 1897 in de gevangenis van Reading. Na zijn dood werd deze brief gepubliceerd onder de huidige naam. Hij bevat ook zijn verontschuldigingen omtrent zijn gevoerde levensstijl.

zoeken in:
avatar van slowgaze
4,0
Erg mooi, blij vlagen intens en aangrijpend. Vooral de kwetsbaarheid van Oscar in sommige passages is erg mooi: een man die zich altijd wist te wapenen met de scherpste one-liners moet toezien hoe woorden soms tekort schieten.

3,5
Fascinerende brief. Openbaart wel wat van de persoon Oscar Wilde in weerwil van zijn imago waar hij zich op het einde van zijn leven van distantieerde. De passages waar hij Alfred Douglas aanvalt zijn nogal zelfbeklagend, maar andere passages over hoe hij zich herpakte en herbronde gedurende zijn gevangenschap zijn wel mooi en boeiend.
Anderzijds toch ook wel een ontnuchterende inkijk in hoe teleurgesteld hij in zichzelf was dat hij niet vroeger voor zichzelf was opgekomen tegenover de veel jongere en minder intelligente Alfred. Als dit de ware toedracht van het hele verhaal was, dan heeft die jongen hem wel degelijk emotioneel en financieel geruïneerd door voortdurend op zijn kosten te leven en hem als een soort emotionele afvalcontainer te gebruiken.
De wroeging die de brief ademt als hij het heeft over het besef dat hij zijn eigen kinderen niet meer te zien zal krijgen is één van de meest schrijnende passages.
De stukjes over hoe het hele schandaal beneden de waardigheid van zijn status als kunstenaar ligt, klinkt dan weer behoorlijk snobistisch.
Het is een lange brief en hij schommelt nogal tussen deze verschillende emoties en poses, waardoor het nogal grillig en ontredderd overkomt. Wel op hoog niveau geschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:09 uur

geplaatst: vandaag om 16:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.