menu

The Adventures of Tom Bombadil - J.R.R. Tolkien (1962)

Alternatieve titels: De Avonturen van Tom Bombadil | The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book

mijn stem
3,18 (22)
22 stemmen

Engels
Gedichtenbundel
Avontuur

63 pagina's
Eerste druk: George Allen & Unwin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In het Oude Woud ‘beneden-onder-de-heuvel’ woont de mysterieuze Tom Bombadil, waar veel vreemde verhalen en hobbitliederen over de ronde doen. Deze markante figuur uit ''In de ban van de Ring'' beleeft menig spannend avontuur, met zijn geliefde Goudbezie, maar ook met lelijke trollen en De-Man-in-de-Maan.

zoeken in:
avatar van Ducoz
3,0
Dit boek wil ik!

avatar van metalfist
1,5
Er zijn zo van die boeken die je al geruime tijd zoekt, maar die je precies nooit lijkt tegen te komen. The Adventures of Tom Bombadil was er zo eentje en ik had eigenlijk al de hoop opgegeven om dit eens tegen een redelijke prijs te vinden en dat was zonder de plaatselijke Kringloopwinkel gerekend. Een omnibus genaamd Tales from the Perilous Realm (waarin dit verhaal, Farmer Giles of Ham, Leaf by Niggle en Smith of Wootton Major wordt gebundeld) en meteen maar is aan begonnen.

Al stond ik er een tikkeltje weigerachtig tegenover aangezien Tom Bombadil niet direct mijn favoriete personage uit het Lord of the Rings universum is. In mijn queeste om alles rond Middle Earth te gaan lezen kon ik hier dan ook moeilijk onderuit, maar dit heeft op zich geen enkele meerwaarde. Een verzameling van 16 gedichten (waarvan er dan al eens 3 in de Lord of the Rings boeken zijn opgenomen..) en die qua thema variëren van Tom Bombadil loopt rond in het bos tot willekeurige gedichten rond natuur of trollen. Nu ben ik sowieso niet de juiste persoon om een gedichtenbundel te gaan reviewen (ik vond de toevoegingen in Lord of the Rings al niet nodig, laat staan een volledig boek) maar met uitzondering van misschien één of twee gedichten, kan dit me ook simpelweg niet boeien. Tolkien is een knappe schrijver die mooi met taal weet te spelen, maar boeiende lectuur wordt het niet. Je kunt dan wel proberen om dit zoveel mogelijk aan Lord of the Rings te linken (in het voorwoord wordt beweerd dat Sam sommige van deze gedichten heeft geschreven) maar ik had toch meer Middle-Earth connecties verwacht.

Zeker wanneer je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Bilbo's Last Song. Daar was sowieso qua uitgave heel wat meer werk in gestoken, maar dan had je tenminste nog het gevoel dat er iets van meerwaarde was. Old Man Willow komt nog even terug en de trollen zijn grappig, maar daar stopt het dan ook. Had hier eerlijk gezegd toch iets meer van verwacht.

1.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:54 uur

geplaatst: vandaag om 08:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.