menu

Smith of Wootton Major - J.R.R. Tolkien (1967)

Alternatieve titel: De Smid van Groot Wolding

mijn stem
3,10 (20)
20 stemmen

Engels
Sprookje

61 pagina's
Eerste druk: Allen & Unwin, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Wootton Major staat bekend om zijn jaarlijkse feesten, waarbij de heerlijkste gerechten worden bereid. Elke vierentwintig jaar is het een extra groot feest, want dan wordt er een hele speciale taart gebakken waarvan vierentwintig uitgekozen kinderen mogen eten. Degene die het speciale ingrediënt opeet, mag het houden. Dit keer is het de zoon van de Smid van Wootton Major. Hij vindt een ster, waardoor hij in verband met Faery komt te staan.

zoeken in:
avatar van LDeVries
3,0
leuk sprookje van Tolkien, de sprookjes van Tolkien zijn niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen.

3*

avatar van metalfist
2,0
Een aantal jaar geleden was ik op vakantie in Spanje en had ik de gehele Lord of the Rings saga uitgelezen. Ik vond het heerlijk en ging op zoek naar het overige werk van J.R.R. Tolkien en de sprookjesverhalen kregen een soort van heilige graal status. Nergens vond ik deze in de winkel en het was pas op een rommelmarkt niet zo lang geleden dat ik de Sprookjes omnibus (met daarin deze Smith of Wootton Major, Farmer Giles of Ham en Tree and Leaf) op kop wist te tikken. De voorliefde voor Tolkien was ondertussen gezakt, maar ik was al langer van plan om ze eens terug op te pikken.

Voor de gemakkelijkheid eens begonnen aan Smith of Wootton Major omdat het iets op zichzelf staand, kleins en luchtigs leek te zijn. Jammer genoeg is het uitgedraaid op het slechtste verhaal dat ik van de schrijver heb gelezen. Het is een soort van alternatieve Hobbit/Lord of the Rings en is eigenlijk een volksverhaal over een kleine gemeenschap zoals de Gouw waar een persoon tijdens een feest iets machtig in bezit krijgt en avonturen beleeft. Waar het in Tolkien's bekendste werk een ring is, is het hier een soort van juweel dat de poorten naar een feeënland opent. Ik verwachtte eerlijk gezegd dat dit een blauwdruk ging zijn voor de Hobbit en dat Tolkien zijn stijl in dat boek geperfectioneerd had, maar Smith of Wootton Major blijkt 30 jaar later te zijn geschreven! Onsamenhangend, geen uitweiding of verduidelijking, een komen en gaan van personages en ga zo maar door. Misschien verwachtte ik hier simpelweg teveel van, maar ik kan me niet voorstellen dat Tolkien hier zelf mee tevreden was.

Een flauw aftreksel dus van Tolkien's vroegere werk en ik ben blij dat ik gisteravond heb doorgezet om aan het tweede sprookje te beginnen. Het is nog niet uitgelezen maar Farmer Giles of Ham is in het kleine stuk dat ik heb gelezen al heel wat beter dan dit.

2*

Gast
geplaatst: vandaag om 23:42 uur

geplaatst: vandaag om 23:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.