menu

Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America - Christopher Wylie (2019)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Waargebeurd / Politiek

269 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

In 2018 werd Christopher Wylie op slag bekend bij de gehele wereld als de klokkenluider van Cambridge Analytica, toen hij de feiten onthulde over de effecten van de ongekende ‘data-mining’-operatie van dat bedrijf op zowel de presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten, als de Brexit-campagne in het Verenigd Koninkrijk. Zijn actie leidde tot het grootste onderzoek in de geschiedenis op het gebied van ‘data-crime’ en zou bewijs opleveren dat Cambridge Analytica in verband bracht met Donald Trump, Facebook, WikiLeaks, de Russische geheime diensten en hackers wereldwijd. ‘Mindf*ck’ werpt een blik in de diepste krochten van de Noord-Amerikaanse activiteiten van Cambridge Analytica, zoals die werden aangedreven door de visie van de politieke strateeg Steve Bannon om zijn land te herscheppen en zoals die werden gefinancierd door de mysterieuze miljardair Robert Mercer. Cambridge Analytica zette daarbij een massale opslag van data, geoogst bij meer dan 87 miljoen personen, als wapen in. Het verhaal van Wyler is zowel een exposé, als een ernstige waarschuwing tegen de gigantische ondernemingen die zich richten op de zogenaamde aandachtseconomie en een waarschuwing voor de diepgaande kwetsbaarheden van de democratie zelf.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het verhaal van Cambridge Analytica komt tevens aan de orde in de documentaire van 24 juli 2019:
The Great Hack (2019) - MovieMeter.nl
Christopher Wylie is in die documentaire eveneens te zien.

avatar van eRCee
Ik vind de opinies van Jesse Frederik wel relativerend over dit onderwerp: klik. De meeste mensen praatten de PR-praatjes van Cambridge Analytica en consorten na, bij de werkelijke effectiviteit zijn grote vraagtekens te plaatsen.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Eén van de eigenaardige zaken uit dit verhaal is dat Cambridge Analytica weliswaar gedwongen was om de deuren van haar kantoor in Londen op 1 mei 2018 te sluiten, maar haar activiteiten via Data Propria in San Antonio in Texas lijkt te hebben voortgezet.
Die tweede firma bestaat al sinds februari 2018.
Enkele personeelsleden en sleutelfiguren zijn overgegaan, wellicht met de omstreden data.

Data Propria verricht nog steeds diensten voor de republikeinen in de Verenigde Staten en is bijvoorbeeld betrokken bij de verkiezingscampagne van Trump in 2020.

Bepaalde mensen vinden het schandaal rond de data-mining dus toch ook weer niet zo schandalig...

eRCee: ik vond Cambridge Analytica toch al niet professioneel; bij een undercoveractie van iemand die pretendeerde verkiezingen op ik meen Sri Lanka te willen beïnvloeden, gooiden ze gelijk al hun bedrijfsgeheimen op tafel, te weten: hun methodes en de namen van andere landen, waar ze zich zouden hebben ingemengd in verkiezingen.

In de International New York Times kwam ik vorig jaar met een tussenpoos van enkele maanden onder andere twee artikelen met de volgende strekking tegen. Het eerste artikel beweerde dat er misschien sprake was geweest van (pogingen tot) collusie op het gebied van samenwerking tussen Rusland en Trump, maar dat de naam van Rusland wel erg vaak genoemd werd; als om een gemeenschappelijke vijand te zoeken, om de aandacht af te leiden van de diverse eigen binnenlandse problemen van de VS.
Het tweede artikel ging uit van Russische dissidenten, tegenstanders van Poetin dus, die stelden dat hun tegenstander wel erg veel eer kreeg in de hele discussie rond de verkiezingen van 2016 in de VS. De idee dat Poetin zoveel macht had, dat hij zelfs de verkiezingen in de VS beïnvloedde, zou door Poetin als propaganda in Rusland zijn gebruikt.

Wat er gebeurd is rond Cambridge Analytica is absoluut onzuiver, zeker de datadiefstal, maar je bent niet de enige met twijfels over hun effectiviteit of belangrijkheid.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:14 uur

geplaatst: vandaag om 12:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.