menu

Trots Verbrijzeld: Het Leven van Frederik van Eeden vanaf 1901 - Jan Fontijn (1996)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Biografie

667 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Dit tweede deel belicht de periode tot 1932, het jaar waarin Van Eeden stierf. 'Trots verbrijzeld' begint met de dood van zijn vader en met een buitenechtelijke relatie. Zijn huwelijk loopt stuk. De dood van zijn zoon Paul in 1913 zal hem op de rand van de waanzin brengen. Het spiritisme wordt voor hem een obsessie. Het is verbazingwekkend te lezen hoe energiek Van Eeden zich desondanks in het maatschappelijke leven bewoog: als leider van de spoorwegstaking in 1909, als inspirator van de kolonie Walden, als acteur op het toneel van de (inter)nationale politiek. Hij was een van de initiatiefnemers van de Forte-Kreis, een gezelschap van vooraanstaande Europese dichters en denkers. Maar ook hier botsten droom en daad: de staking mislukte, Walden ging failliet en zijn inspanningen voor een internationale vredespolitiek leverden, ondanks zijn persoonlijke ontmoetingen met de Britse premier, weinig op. De Forte-Kreis viel uiteen. Als schrijver is hij minstens zo actief: talloze romans en toneelstukken, polemieken met de Tachtigers, vele vertalingen en contacten met toonaangevende schrijvers en intellectuelen zoals Freud, Rolland, Hesse, Rilke. Zijn overgang naar het katholicisme in 1922 luidde een nieuwe levensfase in. Lichamelijk en geestelijk ging hij daarna gestaag achteruit. In 1932 stierf hij op tweeënzeventigjarige leeftijd.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Fontijns focus op de oudere Van Eeden in 'Trots verbrijzeld' is meer roman dan essay aldus Wam de Moor in Biografie Bulletin 96/3

Gast
geplaatst: vandaag om 10:08 uur

geplaatst: vandaag om 10:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.