...stilte...
Na het lezen van Melancholie I was ik van plan Melancholie II te gaan lezen, maar dat tweede deel verschijnt pas april volgend jaar in vertaling. Uitgeverij Oevers heeft er voor gekozen om eerst De Andere Naam uit te geven. Dit zijn de eerste twee delen van Septologie een roman van zeven delen, alles bij elkaar zo'n 1500 bladzijden. Het is een geheel, maar Fosse heeft het opgedeeld om het voor de lezer behapbaar te maken.
Mij maakt het allemaal niet uit, want het is een geweldige schrijver waar ik alles van wil lezen. En deze roman gaat evenals Melancholie over een schilder. Ditmaal geen historische figuur zoals Lars Hertervig in Melancholie, maar een denkbeeldige schilder. Hij schrijft in deze roman dus over een schilder waarvan je niet ziet wat of hoe hij schildert...en dat is bijzonder fascinerend.
Op de binnenflap van het omslag staat een fragment:
ik heb mijn heel eigen innerlijk beeld waar alle schilderijen zogezegd uit zijn ontstaan , of wat ze proberen uit te drukken, of te benaderen, maar dat ene diepste innerlijke beeld kan niet geschilderd worden, kan niet worden uitgedrukt, ik kan dat innerlijke beeld met schilderen min of meer benaderen, en hoe dichter ik dat innerlijke beeld benader als ik schilder, hoe beter ik schilder, en hoe meer licht er in dat schilderij zit, ja, zo is dat, denk ik, en wat ik heb gezien en beleefd, en wat ik diep van binnen weet, in dat beeld diep van binnen, zit ook iets waar ik graag iets over wil zeggen, iets waarvan ik wil dat anderen ervan op de hoogte zijn, ja, wat dat betreft iets wat ze graag boven hun bank hebben hangen, want wat ik weet, ja, wat ik wil delen, wat ik wil tonen, ja, dat kan uiteraard niet worden gezegd, maar misschien is het mogelijk om het te tonen? in elk geval een deel ervan? en zolang dat mogelijk is wil ik het laten zien, omdat het waar is, omdat ik ervan overtuigd ben en omdat ik weet dat het goed is, dat het goed is voor mij en dat het goed is voor anderen, en wat ik wil laten zien heeft met licht te maken, en met donker, het heeft te maken met het lichtende donker in al zijn overvloed van niets, ja, zo kun je het je voorstellen, zulke woorden kun je gebruiken
Jon Fosse gebruikt geen punt in de roman, maar dat went snel...ik ben er in ieder geval aan begonnen.