menu

Paarden Vliegen Businessclass: Verhalen over Mens en Dier in het Midden-Oosten - Olaf Koens (2019)

Alternatieve titel: Paarden Vliegen Businessclass: Mens en Dier in het Midden-Oosten

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Natuur / Reis

240 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

In Aleppo worden gevechten stilgelegd om dierentuindieren een vrijgeleide te geven naar Turkije. In de Golf worden duizenden paarden wanneer het te warm voor ze wordt eersteklas naar een minder warm land gevlogen. Dieren uit een dierentuin in de Gazastrook worden geëvacueerd vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven, terwijl de grens voor mensen hermetisch is afgesloten. En hoe kan het dat vogels worden verdacht van spionage en in de gevangenis hun lot moeten afwachten? In 'Paarden vliegen businessclass' trekt Olaf Koens langs de rafelranden van het Midden-Oosten - van de stoffige straten van Gaza tot de blinkende woestijn van Qatar, van het kalme Turkse platteland tot de slagvelden in Syrië en Irak. Hij stuit op ontroerende en soms lachwekkende verhalen waardoor de indruk wordt gewekt dat men meer om dieren dan om mensen geeft. In ieder geval legt het lot van de dieren op een pijnlijke manier de ellende, de hoop en de vrees van een hele regio bloot. Paarden vliegen businessclass is een tragische en hilarische zoektocht naar de relatie tussen mens en dier in het Midden-Oosten.

zoeken in:
avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik weet wel dat je in het Midden-Oosten geen dier moet zijn.

avatar van the Cheshire cat
Daar zou ik nog China aan willen toevoegen. Maar eigenlijk zijn er overal wel plekken waar je maar beter geen dier kunt zijn.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik ben er wel bang voor. En dan hoef je nog niet eens zover te gaan. Hier is het tegenwoordig mode om ongewenste dieren in de vuilnisbak te dumpen.

avatar van Raspoetin
PeterW schreef:
Ik ben er wel bang voor. En dan hoef je nog niet eens zover te gaan. Hier is het tegenwoordig mode om ongewenste dieren in de vuilnisbak te dumpen.

Ik veronderstel dat je hiernaar verwijst?

Ernstig gewonde boa constrictor gevonden in Amsterdamse container | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - google.com

avatar van PeterW
PeterW (crew)

Die ook, ja. Maar ik las van de week een stukje over een hond die eerst verrot geslagen was en vervolgens in een vuilnisbak gedumpt was, en later werd er ergens ook een nest poesjes uit een vuilnisbak gevist.

avatar van Pecore
Dat soort berichten kan ik missen als kiespijn..

avatar van the Cheshire cat
Rotberichten inderdaad..

Vorige week nog in Australië, twintig kangoeroes met opzet doodgereden, waarvan er twee nog jonkies droegen in hun buidel.

avatar van the Cheshire cat
"Het moraal van het verhaal is dat dieren in staat zijn om mensen op een bepaalde manier bij elkaar te brengen op plekken waar je dat helemaal niet voor mogelijk zou achten."

Olaf Koens, Paarden vliegen businessclass, DWDD

avatar van PeterW
PeterW (crew)
the Cheshire cat schreef:
Rotberichten inderdaad..

Vorige week nog in Australië, twintig kangoeroes met opzet doodgereden, waarvan er twee nog jonkies droegen in hun buidel.

Door een tiener...


avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Met 19 jaar ga je eerder de kant uit van een volwassene, dan van een tiener ...
Het gebeurde in New South Wales; hij riskeert daarmee een maximum van 5 jaar cel of Au$ 22.000 boete. What are the penalties for animal cruelty offences? – RSPCA Knowledgebase - kb.rspca.org.au

avatar van the Cheshire cat
5 jaar vind ik wel erg weinig. Dit las ik van de week toevallig, ook in Australië: Drie jaar cel en 164.000 euro boete voor hond in auto | DogZine

Mogen ze ook hier meteen invoeren.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Mijn link dateert van 2 mei 2019, volgens jouw link zijn de strafeisen recent verhoogd in een andere regio (ACT) van het land. Dat deel van het verhaal gaat de goede kant uit, nu de omgang van mensen met dieren nog sterk zien te verbeteren.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Sol1 schreef:
nu de omgang van mensen met dieren nog sterk zien te verbeteren.

En overal!

avatar van mjk87
3,0
Ik zag Koens zitten bij DWDD voor dit boek. Dat was wel een stuk vermakelijker, vooral omdat de leukste en boeiendste punten eruit gepikt werden en besproken in een luchtig kwartiertje. Niet dat de bundel slecht is verder, want er staat genoeg in, maar er zit te veel herhaling in (na een zoveelste vogel die als vermeend spion is gevangen geloof je het wel) en soms worden dieren erbij gesleept. Het is alsof Koens met dit idee begon maar stiekem net te weinig materiaal had. Het Midden-Oosten is ook te groot om als geheel gezien te worden hierbij: Turkse vissers zijn anders dan Arabische oliesjeiks en anders dan Egyptische boeren. Dus als bundel is dit niet gelukt.

Maar de losse momenten zijn prima, over het houden van valken in combinatie met identiteit in moderne oliestaatjes (waarmee Koens zonder dat hij het doorheeft dat je tradities die er zijn niet moet afpakken), het redden van dieren boven het redden van mensen (dieren komen Gaza wel uit) en de liefde van Turkse vissers voor een beloega. Ook de vragen waarom men voor dieren zich wel kan inzetten wordt -terecht- gesteld. Jammer alleen dat het bij vragen blijft en er niet echt naar een antwoord wordt gezocht. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:09 uur

geplaatst: vandaag om 13:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.