menu

De Wonderdokter - Albert Willem van Renterghem en Rinus Spruit (2019)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Historisch

224 pagina's

In het archief van de Gemeente Goes krijgt Rinus Spruit een omvangrijk boekwerk in handen: de Autobiographie van de Zeeuwse plattelandsarts Albert Willem van Renterghem. In dit unieke tijdsdocument vertelt Van Renterghem over zijn persoonlijke en professionele leven. Als lezer volgen we hem over de Zuid-Bevelandse wegen en dijken, in weer en wind, naar de zieken die hij onder barre hygiënische omstandigheden behandelt. Een dorpsslager met pijn op de borst, een vrouw met astma, een man met reumatische ischias: veel van zijn patiënten weten met behulp van hypnose, een toen nog volstrekt onbekende behandelmethode die hij bij doctor Liébeault in Nancy heeft geleerd, van hun klachten af te komen. De argwaan over Van Renterghems werkwijze neemt bij collega's en apothekers toe: een arts die helemaal geen medicijnen voorschrijft? Maar terwijl zijn optreden door sommigen wordt beschouwd als het werk van een charlatan, blijft zijn clientèle hard groeien. Voortgestuwd door zijn geloof in de kracht van hypnose en suggestie reist Van Renterghem van Goes naar Zürich om Jung te ontmoeten en naar Freuds huiskamer in Wenen. Het boek biedt een inkijk in het persoonlijke leven van deze arts, alsook in de woonsituatie, de kwaaltjes, de vreugde en het lijden van de negentiende-eeuwse bevolking van Nederland en de gang van zaken in de gezondheidszorg eind negentiende, begin twintigste eeuw.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Rinus Spruit heeft de oorspronkelijke tekst van Van Renterghem, die meer dan 1300 pagina's telt, bewerkt tot een boek dat laat zien hoe deze plattelandsdokter vanuit het niets opklom tot een man van aanzien in de wereld van de psychische hulpverlening.

avatar van Jason82
Leuke, herkenbare cover, of zoals we dat in Goes tegenwoordig zeggen: een Goese cover ?

Gaat uiteraard op de leeslijst. ?

avatar van Raspoetin
Jason82 schreef:
Leuke, herkenbare cover, of zoals we dat in Goes tegenwoordig zeggen: een Goese cover ?

Gaat uiteraard op de leeslijst. ?

Doet me aan deze denken.
Het Dorp - Wim Daniëls (2019) - BoekMeter.nl

avatar van Jason82

Inderdaad erg vergelijkbaar. Prachtige foto's van tijden die nooit meer terug komen.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:22 uur

geplaatst: vandaag om 18:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.