menu

Nergensland: Nieuw Licht op Migratie - Femke Halsema (2017)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Politiek / Ideeƫnliteratuur

112 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

''De voorstander van de stapsgewijze technologie zal de methode kiezen waarmee hij de grootste en dringendste kwalen van de samenleving kan opsporen en bestrijden, en niet zozeer het hoogste goed trachten te zoeken en daarvoor vechten,'' schrijft Karl Popper in 'De open samenleving en haar vijanden' uit 1945. Zijn waarschuwing dat een utopisch doel het gevaar met zich meebrengt alle middelen te heiligen, heeft ervoor gezorgd dat we nauwelijks nog onze vingers durven te branden aan een visie op een betere wereld. Aan de hand van de ideeën van Popper, die ruim zeventig jaar later niets aan actualiteit en urgentie hebben ingeboet, probeert Femke Halsema een antwoord te vinden op een onverminderd dringende vraag. Als 'wij' vluchtelingen hier niet willen en kunnen opvangen, er voor hen geen mogelijkheid is terug te keren naar hun land van herkomst en zij in de grote vluchtelingenkampen geen leven hebben, wat moeten we dan doen? In 'Nergensland' schetst zij een utopisch perspectief zonder de stapsgewijze methode van Popper uit het oog te verliezen.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
Femke lijkt in het begin redelijk genuanceerd en open voor alle kanten van het debat. Verfrissend en interessant en een aanzet tot een goede reflectie. Maar vervolgens doet ze er niets mee. Aan het eind heb ik geen idee wat ze nu wilde zeggen. Ze komt nog met een fictief vluchtelingenkamp, maar zelfs daar mis ik iets van een visie op beleid. Is dat alleen een droombeeld? Moet het beleid zo zijn dat al die kampen zo worden? Ook op de problemen jegens immigratie van rechts Nederland (om het maar zo te noemen) die ze wel meldt in het begin komt ze niet meer terug. Verder leest het makkelijk en snel weg, dus 2,5*.

avatar van the Cheshire cat
Ik las even 'migraine'.

avatar van eRCee
Ik denk dat de auteur wel wat rake observaties zou kunnen doen over de relatie tussen krantenberichten en migraine-aanvallen.


Gast
geplaatst: vandaag om 11:30 uur

geplaatst: vandaag om 11:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.