menu

Permanent Record - Edward Snowden (2019)

Alternatieve titel: Onuitwisbaar: Mijn Verhaal

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Engels
Spionage / Autobiografisch

349 pagina's
Eerste druk: Henry Holt, New York (Verenigde Staten)

In 2013 schokte de 29-jarige Edward Snowden de wereld toen hij brak met de Amerikaanse geheime diensten en onthulde dat ze in het allergrootste geheim proberen al ons digitale verkeer – elk telefoontje, elk bericht, elke e-mail – op onvoorstelbaar grote schaal te verzamelen en vast te leggen. Van iedereen die zich online begeeft, wordt zo een permanent en onuitwisbaar dossier bijgehouden. In 'Onuitwisbaar' vertelt Edward Snowden voor het eerst zijn volledige verhaalt. In dit boek laat hij zien hoe een intelligente jongen uit een idyllische buitenwijk, die opgroeide aan het begin van het internettijdperk en die daar al snel de opwindende vrijheid van ontdekte, later een digitale spion werd die mee zou bouwen aan het grootste surveillancenetwerk ooit. Snowden vertelt indringend hoe hij daarna in grote gewetensnood raakte en uiteindelijk, in ballingschap, uit zou groeien tot het geweten van ons online bestaan.

zoeken in:

avatar van Slainte_Mhath
Interessant!

4,0
Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel Snowden heeft geriskeerd en hoe hij z'n leven op z'n kop heeft gezet voor deze onthullingen. Alleen daarom al vond ik dit een fascinerend boek. Het boek begint met een beschrijving van z'n jeugd en hoe hij opgroeid met een voorliefde voor de Nintendo, computers en techniek. Z'n herinneringen over het beginnende internettijdperk vond ik erg herkenbaar, als iemand die met ongeveer hetzelfde tempo als de opkomst van het internet is opgegroeid. Het geklooi met de telefoonlijn, het zoeken naar nieuwe pagina's, de anonimiteit op chats... je zou er bijna naar terugverlangen.

Wanneer Snowden verder in het boek zijn werkzaamheden bij de CIA en NSA beschrijft, wordt het inhoudelijk interessant. Z'n carrière zit in de lift, met uitzendingen naar verschillende landen, maar waarbij hij gaandeweg steeds kritischer wordt. Uiteraard is de manier waarop onze privacy wordt geschonden zijn grootste punt. Misschien had ik liever nog meer argumenten van hem gehoord, of argumenten tegen de bewering dat dit wordt gedaan "voor onze veiligheid", maar niettemin komt zijn standpunt overtuigend over en heeft het me zeker stof tot nadenken gegeven, terwijl ik daarvoor alleen iets had van "het zal wel". Snowden betoogt dat ieder mens wel dingen heeft gedaan op internet waarvoor je, als je het nu zou lezen, je zou schamen. Tja, het klopt wel, denk ik.

Bij het schrijven van deze post bedenk ik me dat ik me dat alle veiligheidsdiensten mee kunnen lezen. Ik wil alleen maar zeggen: deze mening is tot stand gekomen naar aanleiding van het lezen van het boek en ik heb me weinig verdiept in de overwegingen van alle criticasters (zie ook discussie: Snowden - hero or traitor?)

Gast
geplaatst: vandaag om 07:34 uur

geplaatst: vandaag om 07:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.