menu

Vaderliefde - P.F. Thomése (2019)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Oorlog

240 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

De ouders van P.F. Thomése zijn gestorven, de restanten van hun levens staan in een paar dozen op zolder. De schrijver beseft dat zijn vader en moeder een soort vreemden zijn geweest die de hele tijd een toneelstukje voor hem opvoerden. Ooit vertelde zijn vader hem in het schemerdonker voor het slapen gaan eindeloze verhalen. Maar hij repte met geen woord over zijn bloedstollende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder vertelde zelfs helemaal nooit iets, al verzweeg zij misschien wel de prachtigste verhalen die in 'Vaderliefde' te vinden zijn. De ''nagelaten zoon'' ontdekt postuum tal van verborgen geschiedenissen en schitterende verzinsels, met daartussen onvermijdelijk de gruwelijke waarheid. Tezamen vormen de "gemiste levens' van zijn ouders en voorouders ongetwijfeld een familieroman, maar bovenal leest 'Vaderliefde' als de mythologie van een jeugd.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Mijn recensie voor Literair Nederland. Nog geen 500 woorden, dus dat valt goed mee:

Moeder en vader: de reconstructie

Ik hoop dat iemand zo vriendelijk wil zijn om er als reactie onder te plaatsen; "goed stuk, lekker kort" (tenzij je natuurlijk denkt: wat een slecht stuk, en ook nog eens veel te kort, dan beter niet want dan is het liegen).


avatar van Donkerwoud
3,5
Deze literaire genealogie is een waardige opvolger van 'De Onderwaterzwemmer' (2015) door het ragfijne spel tussen ironie en serieuze geschiedschrijving. De romanschrijver als een arbiter naar de generaties die voor hem kwamen: hun mythes zullen ontmanteld worden en hun grootse heldendaden gerelativeerd. Zelfs de trema in Thomése's eigen achternaam moet eraan geloven: het is er ooit bij bedacht ter statusverhoging. 'Vaderliefde' (2019) is een scherpzinnige deconstructie van ficties uit familieoverleveringen en tegelijkertijd maakt de chroniqueur steeds zijn eigen feilbare positie kenbaar. Want welk recht heeft hij om zich deze verhalen toe te eigenen en hun complexe levens tot het zijne te maken? Is hij gevormd door zijn voorouders of vormt hij hen met zijn literaire blik? Uiteindelijk komen alle losse geschiedenissen over naïeve dromers en gewone mensen samen in de persoonlijke ontgoocheling van het kleine Fransje. Dat het verzetsverleden van zijn jonggestorven vader een stuk meer rafelrandjes kende dan hij wilde geloven. En dat zijn kokette moeder vooral níet over welk verleden dan ook wilde spreken, waardoor moeder en zoon elkaar nooit helemaal konden begrijpen. Zij die voor hem gingen zijn niet meer en de sombere chroniqueur blijft alleen achter met z'n eigen zoektocht naar een diepere betekenis.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:42 uur

geplaatst: vandaag om 17:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.