menu

Capital et Idéologie - Thomas Piketty (2019)

Alternatieve titel: Kapitaal en Ideologie

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Frans
Ideeƫnliteratuur

1248 pagina's
Eerste druk: Éditions du Seuil, Parijs (Frankrijk)

Economie is geen wetmatigheid. Markt, winst en kapitaal zijn historische concepten die afhangen van keuzes en opvattingen. In 'Kapitaal en ideologie' onderzoekt Piketty de ideeën die eeuwenlang aan de basis lagen van ongelijkheid. Ideologische stromingen die hebben geleid tot slavernij, kolonialisme, communisme en hyperkapitalisme en het leven van miljarden mensen hebben bepaald. Piketty toont aan waarom ideeën van rechts en links vandaag teleurstellen en hoe we kunnen breken met het fatalisme, voedingsbodem voor de buitensporige identiteitspolitiek. Bovendien legt hij de grondslag voor een participatief socialisme voor de eenentwintigste eeuw: een nieuwe ideologie van gelijkheid, maatschappelijk eigendom, onderwijs en het delen van kennis en macht.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Deze is ook uit in vertaling. Ideaal leesvoer voor m'n vakantie in de Provence eind april, maar ik hoop nog wel op een softcover voor die tijd. Dat leest wat makkelijker uit een luie stoel.

avatar van eRCee
Mocht Piketty Boekmeter volgen dan zou hij nu zenuwachtig op z'n stoel beginnen te schuiven denk ik.

avatar van mjk87
3,0
Ow nee hoor, z’n eerste boek heb ik ook goed beoordeeld. Soms wat uitleggerig en te dogmatisch naar 1 oplossing schrijvend, maar ook enorm goed leesbaar en eindeloos boeiend.

avatar van mjk87
3,0
Duidelijk minder dan dat andere dik van meneer (Kapitaal in de 21 Eeuw). Dit is veel meer een overzicht en minder rond een centraal thema gebouwd (en mist dus ook wat focus), laat staan met iets dat we nog niet wisten (zoals zijn vorige boek vooral voor het eerst echt duidelijk maakte dat je met geld meer geld maakt).

Dit boek is een vebreding daarop, met meer data en om een geschiedenis van ongelijkheid te geven. Dat is soms enorm boeiend, vooral rond de Europese landen en hun overgang van driestandenmaatschappij naar bezitsmaatschappij. Maar soms ook nauwelijks boeiend, zeker rond voor mij minder interessante landen (India) of minder interessante periodes (20e eeuw). Al denk ik dat dat laatste er ook mee samenhangt dat dit deels gekende stof is al, deels dat hier minder inzichten worden gegeven en deels dat ik dan al 700 pagina's ver. 700 pagina's waarin genoeg interessante stukken zitten, maar ook enorm veel cijfers, data, statistieken. Dat is ook nog eens enorm droog opgesomd allemaal, het boek als geheel is simpelweg te dik daarvoor. Vooral omdat die cijfers onderbouwing zijn bij dingen die in een boek van 100 bladzijden had gekund. De overige 1000 bladzijden zijn nodig ter onderbouwing, maar elke deel los kan stiekem gewoon gemist worden zonder de kernboodschappen te missen.

Deze daarom net aan 3,0*. En Kapitaal in de 21e Eeuw verhoogd naar 4,0* (van 3,5*), want dit boek maakt wel duidelijk dat dat boek beter is dan ik aan sterren gaf in eerste instantie.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:49 uur

geplaatst: vandaag om 18:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.