menu

Johan Cruijff: De Biografie - Auke Kok (2019)

mijn stem
4,00 (5)
5 stemmen

Nederlands
Biografie

496 pagina's
Eerste druk: Hollands Diep, Amsterdam (Nederland)

Een groot deel van Johan Cruijffs illustere carrière en leven voltrok zich in het volle licht van de schijnwerpers. Maar als mens en sportman bleef Cruijff in vele opzichten een ondoorgrondelijk mysterie. Gebruikmakend van talloze unieke documenten en puttend uit honderden interviews met buurt- en klasgenoten, jeugdvrienden en -vriendinnen, trainers, zakelijke compagnons en familieleden schrijft Auke Kok de definitieve biografie van de kwajongen, zoon, familieman, voetballer, trainer, voetbalfilosoof en commercieel pionier. Zijn levensverhaal is als een jongensboek, het verhaal van de volksjongen die uitgroeide tot een mondiaal fenomeen. 'Johan Cruijff, de biografie' toont wie Johan Cruijff écht was, hoe hij zijn enorme invloed als 'totaalvoetballer' vormgaf, en hoe de briljante, maar aanvankelijk te magere en nerveuze Cruijff zich de reputatie van vernieuwer kon verwerven, van betweter en ruziemaker - en van inspirator van miljoenen over de hele wereld.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
opmerkelijk nieuws.
Cruyff Foundation wil biografie Cruijff uit de handel laten halen | NOS
De Johan Cruyff Foundation heeft een kort geding aangespannen tegen Cruijff-biograaf Auke Kok en uitgeverij Hollands Diep. De stichting wil het boek uit de winkel laten halen.

In de gisteren verschenen biografie van Cruijff (1947-2016) staat dat de stichting jaarlijks een miljoen euro naar zijn oprichter overmaakte. Dat was voor het recht om zijn naam en beeld te gebruiken voor het promoten van de stichting. Biograaf Kok baseert zich op drie mensen die van de hoed en de rand weten, zei hij woensdag in het tv-programma De Wereld Draait Door.

avatar van Raspoetin
De rechter heeft dus de Johan Cruyff foundation in het gelijk gesteld en de uitgeverij moet het dus het gewraakte stuk rectificeren. Wat een afgang voor de schrijver Auke Kok en eigenlijk ook wel voor Mathijs van Nieuwkerk en DWDD die hem meerdere malen een podium hebben gegeven waar hij over zijn voortgang van het schrijven van het boek mocht vertellen. De reacties van velen op dit nieuws is niet mals lees ik hier en daar op het net. Zal allicht ook wel gevolgen hebben voor de verkoop.

avatar van Jason82
Raspoetin schreef:
De rechter heeft dus de Johan Cruyff foundation in het gelijk gesteld en de uitgeverij moet het dus het gewraakte stuk rectificeren. Wat een afgang voor de schrijver Auke Kok en eigenlijk ook wel voor Mathijs van Nieuwkerk en DWDD die hem meerdere malen een podium hebben gegeven waar hij over zijn voortgang van het schrijven van het boek mocht vertellen. De reacties van velen op dit nieuws is niet mals lees ik hier en daar op het net. Zal allicht ook wel gevolgen hebben voor de verkoop.

Pijnlijk inderdaad en ook gewoon jammer natuurlijk.

Die zin is waarschijnlijk gewoon wat kort door de bocht, met kern van waarheid. Maar wel slordig als je dat niet beter hebt afgedekt. Voor de verkoopcijfers alleen maar goed lijkt me: gratis reclame.

Wat ik erger vind is de titel (men schrijft niet de maar een biografie zou Kok moeten weten).

avatar van iggy
3,5
Ik denk niet dat dit goede reclame gaat worden/is. Mensen zullen eerder de conclusie trekken dat het een soort van roddel boekje zal zijn.
Verder ben ik er wel benieuwd naar. Kok schrijft over het algemeen best wel aardige voetbal boeken. En om Cruijff eens wat kritischer te beschrijven juich ik alleen maar toe. Hopelijk doet Kok dat ook in dit boek. Want laten we wel zijn, Johan was lang niet altijd een plezierige persoonlijkheid. Vooral niet tijdens zijn actieve carrière als voetballer/trainer. Cruijff was kei en keihard als het niet ging zoals hij het wilde. Maar dat maakte hem alleen maar een nog meer boeiende persoonlijkheid. En dit aspect komt maar zeer mondjes maat aan bod bij alle andere boeken die ik van hem gelezen heb.


Het is op een aantal vlakken gewoon een afrekening geworden.
Al tijdens de revolutie kwan Menno van Galen met deze roddels.
En buiten de haters is er geen Ajax-supporter geïnteresseerd in het feit of Jopie naar de hoeren ging.
Zielige vertoning was het van v.Nietsnieuwskerk.
Altijd weer "groot respect voor de voetballer Cruijff" en dan komt er alleen maar bagger uit die mond van hem.
Binnen een hele grote groep supporters is dan ook besloten om dit boel te boycotten en dat is ook terecht.
Geld verdienen met bagger over de rug van de weduwe en zijn kinderen en kleinkinderen hoe laag kun je zinken.
Dat je Ten Have als bron gebruikt zegt al genoeg.

avatar van eRCee
Het boek heeft ook maar één week bovenaan de bestsellerlijsten gestaan. Bregman en Mak lijken het beter te doen.

avatar van Pecore
Lijkt mij ook met de timing te maken hebben. Bijna vier jaar na overlijden is er toch minder interesse in zo'n biografie dan er eerder geweest zou zijn.

avatar van iggy
3,5
Ik heb het boek via de bieb eergisteren weten te bemachtigen. Ik moest wel lachen om Ruud Gullit die bij Van Gelders Rondo vol irritatie zat. Hij wilde er geen woord over vuil maken. Behoorlijk overdreven.
Later zag ik Van Basten bij een praat programma zijn boek promoten. Toch wel erg stuitend hoe hij door de familie Cruijff (lees Danny) letterlijk de deur werd gewezen. Een jarenlange vriendschap naar de gallemiezen om een zakelijk geschil. Later weer enigszins rechtgetrokken door Danny.

avatar van Abubakari
4,0
Ik hou erg van voetbal, ik hou erg van lezen. Maar over voetbal lees ik relatief weinig. Zeker geen biografieën, die van Zlatan uitgezonderd, maar dat is logisch. Zlatan is de Cruijff van Zweden, alleen dan wel een andere categorie, maar dat terzijde. Ik had dus ook nog nooit een Cruijff biografie gelezen,dus dat werd hoog tijd. Zeker als Auke Kok hem geschreven heeft, want diens boeken over 1974 en 1988 vond ik wel erg te gek.

Helaas was er eerst een hoop negatieve publiciteit voor Auke Kok met betrekking tot dit boek. Je zou bijna denken dat één of andere RTL Boulevard nono een roddelboek over Cruijff had geschreven in plaats van de in mijn ogen integere Auke Kok. Sowieso is het niet mijn ding om ongelezen ongezouten meningen te verkondigen, ik vind dat Moos het boek beter eerst had kunnen lezen voordat hij een paar berichten hierboven zei
Binnen een hele grote groep supporters is dan ook besloten om dit boel te boycotten en dat is ook terecht.
Geld verdienen met bagger over de rug van de weduwe en zijn kinderen en kleinkinderen hoe laag kun je zinken.

Hoe kun je weten of dat terecht is als je het boek niet gelezen hebt? Dat is niet logisch, zou Johan zeggen.
Maar ook dat terzijde.

Johan Cruijff, de biografie.
Is het bagger over de rug van de weduwe en zijn kinderen en kleinkinderen? Nee, onzin. Maar ik kan me wel voorstellen waarom door Cruijff liefde verblinde fans het boek niet willen lezen. De nadruk ligt zeker in de eerste (senioren) Ajax en Oranje jaren erg op de conflicten die vrijwel altijd om geld draaien, ik vind dat daar een te eenzijdig beeld van Johan Cruijff geschetst wordt. Tuurlijk, Cruijff was erg met geld bezig (oh ironie dat hij al dat met veel pijn en moeite vergaarde geld kwijtraakte en in 1979 weer helemaal opnieuw kon beginnen, alle moeite voor niks...), maar Cruijff was meer dan een geldwolf. Daarnaast is in die fase van het boek een andere storende factor, dat het te vaak gaat over een slechte wedstrijd die gevolgd wordt door een goede wedstrijd.

Ook Danny komt er niet echt positief af, zeker in de 70's, een verwend rijkeluiskind, met een proleterige pa, die Johan stevig onder de duim hield en die al dat voetbalgedoe maar niks vond. En die eind jaren 70 een affaire zou hebben gehad met Basilevitch, de man die het geld van de Cruijffs verkeerd belegde en in rook op deed gaan.

Ondanks bovenstaande mindere punten vond ik het toch een mooi boek. Afgezien van de slechte wedstrijd/goede wedstrijd/conflict om geld (en zelfs die hoofdstukken lezen toch wel vlot) hoofdstukken is het een boek wat lekker leest. Cruijff is kleurrijk, geniaal, soms irritant, maar nooit saai. Cruijff is niet voor niets een legende, niet alleen als voetballer, maar ook als mens en gelukkig schrijft Auke Kok ook over de Cruijff die zich nooit groter voelde dan anderen. Voor iedereen tijd maakte, een praatje maakte, nooit iemand arrogant wegstuurde, altijd een jongen van het volk gebleven en nooit een over het paard getilde arrogante blaaskaak. Een betweter, die waar het voetbal betrof echter altijd gelijk had. Maar wel eentje waar zijn medespelers gek van werden want Johan Cruijff kon nooit ophouden en begreep niet altijd dat anderen soms knettergek van "dat gezeik" werden. Hetgeen op zich ook wel weer komisch is, zoals Cruijff natuurlijk behalve geniaal ook erg grappig was.

Ik volg Cruijff sinds ik (redelijk) bewust het voetbal volg, vanaf eind jaren '70. Van veel zaken wist ik het fijne niet en weet ik dankzij dit boek meer. Zijn jeugd, de opkomst bij Ajax, de achterliggende redenen van zijn breuken met Ajax in 1973, 1983 en 1988, hoe zijn fortuin verdampte, zijn tijd in de USA, zijn tijd bij Levante, het gekonkel rondom de pogingen hem bondscoach te maken, zijn Barcelona tijd als speler & coach, de 80's bij Ajax en Feyenoord (waarin ik hem 'in het echt' heb zien spelen en wat tevens de periode Cruijff is waar ik het meest van wist).

Een eerlijke biografie is het wel, eentje die niet (alleen) met grote bewondering geschreven is maar (ook) uit een soort objectiviteit. Eentje die een beeld schetst van iemand die vaak eenzaam was aan de top, vandaar ook dat zijn gezin het enige was wat boven voetbal ging.

Al met al toch een mooi beeld van Cruijff, al vind ik de weegschaal toch iets teveel naar het negatieve doorslaan. Dat vind ik jammer (ondanks dat ie in 1983 voor Feyenoord ging spelen, god wat was ik kwaad, hoe kon die idioot dat nou doen. Ach, ik was jong, later snapte ik hem wel en ook toen ik jong was vond ik vooral Ton Harmsen een idioot, die heeft hem min of meer naar de Kuip gejaagd. Maar dan nog, hoe kon Cruijff nou bij Feyenoord gaan spelen?!). Van mij had het minder over de conflicten en de geldwolf en meer over de geniale, grappige, originele mens Cruijff mogen gaan.
En ja, ik kreeg na 639 pagina's Cruijffie een brok in mijn keel toen de held van het verhaal (op de verjaardag van mijn dochter trouwens) aan het eind van het boek dood ging. Tegen zijn eigen verwachting in, helaas had ie niet altijd gelijk, niet toen hij dacht dat hij het wel zou overleven.

Ach, in zekere zin is ie onsterfelijk!

avatar van Bilal030
4,5
geplaatst:
Niet zoveel meer toe te voegen aan wat Abubakari hierboven vertelt. Heb geweldig genoten van deze biografie over de allergrootste voetballer die Nederland ooit voortgebracht heeft. Er zal ook niet een grotere komen want de invloed van de man op het spelletje is niet te evenaren. Door niemand niet, zowel Maradona als Pelè zijn niet zo invloedrijk geweest als Cruijff. Dit boek focust inderdaad heel erg op de vele conflicten maar hij stond dan ook bekend als iemand die overal waar hij kwam ruzie maakte. Ik kon erg genieten van zijn flair en manier van doen, ook op het gebied van financiële rechten van voetballers is hij een pionier geweest; de voetballers na hem plukken daar vooral de vruchten van.

Dit boek is voor alle voetballiefhebbers verplichte kost maar ook als je de persoon Johan Cruijff interessant vindt.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:43 uur

geplaatst: vandaag om 11:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.